Danas je prepodobni PAHOMIJE VELIKI: On nas može naučiti kako se MOLITVOM bori protiv ĐAVOLA!

Danas je prepodobni PAHOMIJE VELIKI: On nas može naučiti kako se MOLITVOM bori protiv ĐAVOLA!

4 маја, 2021 0 By coki

Rodom Misirac, i u mladosti neznabožac. Kao vojnik učestvovao u borbi cara Konstantina protiv Maksencija. Potom doznavši od hrišćana za jednoga Boga, i videvši njihov blagočestiv život, Pahomije se krsti i ode u Tivaidsku pustinju, znamenitom podvižniku Palamonu, kod koga se deset godina učio životu podvižničkom. Tada mu se javi angel u odelu shimnika na mestu zvanom Tavenisiot, i dade mu daščicu, na kojoj beše napisan ustav opštežitelnog manastira, naredivši mu da takav manastir ustroji na tom mestu, proričući mu da će se u tom manastiru steći mnogi inoci radi spasenja duša. Poslušav angela Božjega, Pahomije poče strojiti mnoge ćelije, iako na tom mestu ne beše nikoga osim njega i brata njegovog Jovana. Kada ga ukori brat za to što stroji nepotrebne zgrade, Pahomije mu prosto reče, da on sleduje zapovesti Božjoj bez obzira kad će i ko će tu doći da stanuje. No uskoro se slegoše na to mesto mnogi ljudi, pokrenuti Duhom Božjim, i počeše se podvizavati po ustavu Pahomijevom, dobijenom od angela. A kada se broj inoka uveliča, to Pahomije postepeno osnova još šest manastira. Broj njegovih učenika iznosio je do sedam hiljada.

 

Sveti Antonije se smatra osnivačem otšelničkog života, a sveti Pahomije manastirskog opštežića. Smirenje, trudoljublje i uzdržanje ovog svetog oca bi i osta redak primer za podražavanje ogromnog broja monaha. Bezbrojna čudesa sotvori sveti Pahomije, no i bezbrojna iskušenja pretrpe od demona i ljudi. I posluži ljudima kao otac ili brat rođeni. I pobudi mnoge da pođu putem spasenja. I upravi mnoge na put istine. Bi i osta veliko svetilo Crkve i veliki svedok istine i pravde Hristove. Upokojio se mirno 348. godine u sedamdeset četvrtoj godini svoga zemnoga života. Mnoge od njegovih učenika crkva je uvrstila u red svetitelja, kao što su: Teodor, Jov, Pafnutije, Pekuzije, Atinodor, Eponih, Sur, Psoj, Dionisije, Psentaisije i drugi.

Iz žitija prepodobnog Pahomija Velikog: Susret svetitelja sa đavolom

 

Poučna priča iz žitija prepodobnog Pahomija govori o tome zašto se protiv đavola možemo svesrdno boriti molitvom svakodnevno, jer budućnost znana samo Gospodu za sve nas smrtnike velika je nepoznanica i neizvesnost.

 

Jedne noći, veliki Pahomije sa blaženim Teodorom, hodeći obojica zajedno videše gde njima ide đavo u obliku divne žene, praćen mnoštvom slugu.

Gledajući to, Teodora podiđe jeza, no sveti Pahomije mu reče:
„Ne boj se čedo, već budi smeo uzdajući se u Gospoda.“
I stadoše se moliti Bogu. A đavo u obliku žene približavajući im se, reče im:
„Zašto se uzalud trudite? Vi protiv mene ne može ništa učiniti, jer ja dobih vlast od Boga Svedržitelja da kušam koje hoću.“
Sveti Pahomije upita đavola:
„Ti, ko si? I otkuda dolaziš? I koga hoćeš kušaš?“

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2