Šta znače POSLEDNJE REČI Isusa Hrista na raspeću: Ovo svako TREBA DA ZNA!

Šta znače POSLEDNJE REČI Isusa Hrista na raspeću: Ovo svako TREBA DA ZNA!

29 априла, 2021 Off By coki

Danas je Veliki petak, dan Isusovog raspeća na Golgoti.

 

 

Sećamo se i sedam rečenica Hristovih koje je izgovorio na Krstu. O njihovom značenju govorio je sveti vladika Nikolaj.

 

Prva rečenica: Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine.

 

Ovim rečima Gospod je prvo pokazao milost Svoju prema ubicama Svojim, čija Ga zloba nije ostavljala ni u krsnim mukama. A drugo, proglasio je sa vrha Golgotske stene jednu dokazanu, ali nikada utuvljenu istinu – da zlotvori nikad ne znaju šta čine. Ubijajući pravednika u stvari sebe ubijaju, dok pravednika proslavljaju. Gazeći Božji zakon oni ne vide žrvanj , koji se nevidljivo spušta na njih da ih samelje.
Rugajući se Bogu, oni ne vide kako se njihova lica pretvaraju u skotske njuške. Opijeni zlom oni nikad ne znaju šta čine.

 

Druga rečenica: Zaista ti kažem – danas ćeš biti sa mnom u Raju.

 

Ova reč upućena je pokajanom razbojniku na krstu. Milost je Božja neiskazano velika. Gospod vrši Svoju misiju i na krstu. Do poslednjeg daha On spasava one koji pokažu i najmanje volje da se spasu.

 

 

Treća rečenica: Ženo, eto ti sina.

 

Tako reče Gospod Svojoj Svetoj Materi, koja stajaše pod krstom duše raspete. A
Jovanu apostolu reče: eto ti majke. Ove reči pokazuju sinovsku brigu , koju svako duguje roditeljima. Gle, Onaj koji je dao ljudima zapovest: Poštuj oca svojega i mater svoju, sam ispunjava Svoju zapovest do poslednjeg časa.

 

Četvrta rečenica: Bože, Bože moj, zašto si me ostavio?

 

Ove reči iskazuju koliko nemoć prirode ljudske, toliko i vidovitost. Jer čovek strada. Ali, ima tu jedna tajna ispod bola čovečjega. Gle, jedino ove reči mogle su da r azbiju jeres , koja je u docnijim vremenima potresala crkvu, a koja je nepravilno učila, da je Božanstvo stradalo na krstu. Međutim večni Sin Božji zato se i ovaplotio kao čovek, da bi kao čovek telom i dušom mogao u datom trenutku postradati za ljude i umreti za ljude. Jer da je Božanstvo u Hristu stradalo, znači da je Božanstvo u Hristu i umrlo. A to se ne da nikako ni zamisliti. Udubite se što jače u ove velike i strašne reči: Bože, Bože moj, zašto si me ostavio?

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2