Danas je MARKOVDAN: Ako želite MIR i SREĆU, ovo NE TREBA danas da radite!

Danas je MARKOVDAN: Ako želite MIR i SREĆU, ovo NE TREBA danas da radite!

29 априла, 2021 Off By coki

Vernici tek što su proslavili Đurđevdan kada, baš kao u Ivkovoj slavi , pred sobom imaju novog sveca – danas srpska pravoslavna crkva praznuje Markovdan .

 

Za ovaj praznik koji se slavi i kao krsna slava narod vezuje mnoge običaje i verovanja koja su se održala sve do današnjih dana.

 

U narodu se ovaj praznik svetkuje uvek 8. maja kao zavetina u mnogim naseljima. Markovdan je takođe i krsna slava mnogih srpskih porodica. Sveti Marko je slava velikog broja porodica u Srbiji, a pada samo dva dana posle Đurđevdana.
Markovdan se u Srbiji obeležava i praznuje od davnina. Verovalo se da će onoga ko se danas ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

 

Ovo se smatra “blagim danom”, vremenom za odmor i molitvu. Ova tradicija se prenela i na ostala zanimanja – danas nikako ne treba raditi jer se veruje da Sveti Marko hoda svetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevreme koje će ga pratiti preko cele godine.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2