Sutra je VASKRSNI UTORAK – NAJBOLJI DAN u godini: Ako želite da vam DOBRO IDE u životu, jednu stvar OBAVEZNO morate DA URADITE!

Sutra je VASKRSNI UTORAK – NAJBOLJI DAN u godini: Ako želite da vam DOBRO IDE u životu, jednu stvar OBAVEZNO morate DA URADITE!

27 априла, 2021 Off By coki

Drugi dan nakon Vaskrsa naziva se Svetli ili Vaskrsni utorak, a tada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u Crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima.

 

Kako u većini naših krajeva Vaskršnji praznici traju tri dana, na Vaskrsni utorak se nastavljaju gozbe i veselja na kojima se goste rođaci, kumovi, komšije i prijatelji, pa je to vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva. Ipak, to se ove godine ne preporučuje zbog epidemije koronavirusa, te treba održati socijalnu distancu.

 

 

U narodu se ovaj utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini. Ponegde se u selima, mada nije raširen običaj, održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

 

Prema predanju, u nedelju pre zore, Marija Magdalena, Marija Jakovljeva, Salomija i neke druge žene pošle su sa spremljenim mirom na Hristov grob.

 

 

Veliki kamen kojim je Hristov grob bio zatvoren bio je odvaljen, a grob prazan. Na kamenu je sedeo anđeo Gospodnji, sa licem kao munja i odelom belim kao sneg.

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2