Sutra je ĐURĐEVDAN, praznik sa mnogo običaja: Ovo su stvari koje morate, ali i koje nikako ne smete da uradite!

Sutra je ĐURĐEVDAN, praznik sa mnogo običaja: Ovo su stvari koje morate, ali i koje nikako ne smete da uradite!

27 априла, 2021 Off By coki

 

Veruje se i da uoči Đurđevdana, domaćica u posudu punu vode treba da stavi razno prolećno bilje, dren, zdravac, i na kraju grabež i crveno jaje, kao i čuvarkuću koja je ostala od Uskrsa.

 

 

To se zatim stavi pod ružu u bašti da prenoći, a ujutru se svi redom umivaju vodom: deca – „da budu zdrava kao dren“, devojke – „da se momci grabe oko njih“, stariji – „da budu zdravi“, domaćin – „da mu kuća bude dobro čuvana“… Svaki prema svojim potrebama i željama.

 

Đurđevdan je idealan za izvođenje rituala kojima se skidaju čini, tera crna magije i otklanjaju uroci nabačeni tokom prethodnih pet meseci . U tu svrhu najčešće se izvodi „ritualno umivanje“: oko posude u kojoj se farbalo prvo uskršnje jaje (crveno, naravno), obmotaju se stručci kukureka, omana i ljošćana, a potom se u nju naspe voda i ostavi da prenoći na kućnom pragu ili pored neke biljke, tako da se zorom u nju slije i rosa.
Tom vodom se na Đurđevdan umivaju svi ukućani da bi sa sebe skinuli čini, uz misao da dobro pobeđuje zlo.

 

Zabeležen je i običaj da devojka na Đurđevdan protrči kroz svinjac s namerom da uplaši svinje. Verovalo se da će momci, poput svinja, tada trčati oko nje i za njom.
Na Đurđevdan ne valja spavati, jer se veruje da će to doneti glavobolju , a ako je neko ipak utonuo u san, onda na Markovdan treba da spava na istom mestu.

Стране: 1 2