OTAC TADEJ: Mnogo puta ste čitali njegove CITATE, a da li znate KO JE ON ZAISTA?

OTAC TADEJ: Mnogo puta ste čitali njegove CITATE, a da li znate KO JE ON ZAISTA?

17 априла, 2021 Off By coki

„Bez Boga ni preko praga, sa Bogom i preko mora. “ Ovo je samo jedan od mnogobrojnih citata koje je iza sebe ostavio otac Tadej.

 

 

OTAC TADEJ, PAJSIJE SVETOGORAC, AVA JUSTIN: Svi citirate ove mudre ljude, a nemate pojma ko su u stvari! Ova tri duhovnika povezuje to što su svojim mudrim rečima i delima zaslužili i zadužili sve verujuće Srbe, i postigli da se iz dana u dan njihove besede ponavljaju. Njihove mudre reči, besede i molitve su lek za dušu! Citiraju ih i dive im se, ali o njima se veoma malo zna. Otac Tadej, Justin Ava Popović i Pajsije Svetogorac su najčešće pominjani duhovnici.

A da li zaista znate ko je otac Tadej?

Otac Tadej rođen je 1914. godine kao nedonošče na vašaru sveti Toma u Petrovcu na Mlavi od roditelja zemljoradnika. Nakon veoma teškog detinjstva i mladosti, žudeći za Bogom otišao kod ruskih monaha u manastir Miljkovo kod Svilajnca. Tu je upoznao arhimandrita Amvrosija koji je dosta uticao na njega. Zamonašen je 1935. godine u manastiru Gornjaku. Upućen je odmah posle monašenja 1935. godine u ikonografsku školu u
manastiru Rakovica. Oktobra 1938. godine, jeromonah Tadej je premešten u Pećku Patrijaršiju.

 

Otac Tadej o mislima

„Ne lutajmo mislima i ne gledajmo šta drugi rade, nego gledajmo šta mi radimo, šta od nas proizilazi, da li tešimo ili osuđujemo, da li praštamo ili volimo.“
Po izbijanju Drugog svetskog rata, starac Tadej je izbegao iz Peći i ponovo došao u manastir Rakovicu. Godine 1955. iz zdravstvenih razloga, po drugi puta se vraća u braničevsku eparhiju. U ovoj eparhiji je bio privremeni paroh pečansko-klenovački i šapinske eparhije, a zatim od 1957. godine starcu Tadeju podeljen je kanonski otpust za manastir Hilandar. Posle nepuna četiri meseca,starac Tadej je, voljom grčkih vlasti, vraćen iz Hilandara, sa Svete Gore u Srbiju. Tu je, privremeno, bio paroh bistrički, zatim starešina manastira Tuman. Sa ove dužnosti, po molbi 1962. godine premešten je za starešinu manastira Vitovnica.

Arhimandrit Tadej, vitovnički starac, upokojio se 13. aprila 2003. godine u Bačkoj Palanci, gde je živeo poslednjih godina svog života. Sahranjen je na manastirskom groblju u Vitovnici.

 

Justin Popović

Justin Popović (Vranje, 6. april 1894 — manastir Ćelije, 7. april 1979) je novokanonizovani srpski svetitelj. Bio je arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik.

U Atini stiče doktorat bogoslovlja. Bio je nastavnik karlovačke bogoslovije i predavao je Sveto pismo Novoga zaveta, dogmatiku i patrologiju. Tu prima jeromonaški čin. Vremenom postaje urednik pravoslavnoga časopisa „Hrišćanski život“. Poznati su njegovi članici „Sa uredničkog stola“. Ponekad mu je pero „bilo oštrije“ i doticalo se i nekih tadašnjih nepravilnosti u kliru SPC i bogoslovskim školama. Od 1934. je profesor Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zajedno sa Branislavom Petronijevićem osnovao je
Srpsko filozofsko društvo 1938. u Beogradu. Bavio se prevođenjem bogoslovsko-asketske i svetootačke literature.
Najviše vremena je provodio u ovčarsko-kablarskim manastirima, u kojima je i uhapšen posle rata od strane komunističkih vlasti. Posle pritvora, premestio se u manastir Ćelije kod Valjeva.

U Ćelije je došao 1948. godine po blagoslovu vladike šabačko-valjevskog Simeona i mati igumanije Sare, koja je došla sa nekoliko svojih sestara iz manastira Ljubostinje u Ćelije, nekoliko godina ranije.

Otac Justin je se upokojio u isto vreme i u isti dan kada je i rođen — na praznik Blagovesti 7. aprila (25. marta) 1979. godine.
Dana 2. maja 2010, odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC Justin Popović k anonizovan je u red svetitelja SPC zajedno sa Simeonom Dajbabskim u Hramu Svetog Save na Vračaru.

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2