Sutra su BLAGOVESTI: Evo šta treba da URADITE U CIK ZORE na ovaj praznik!

Sutra su BLAGOVESTI: Evo šta treba da URADITE U CIK ZORE na ovaj praznik!

27 марта, 2021 Off By coki

Sutra slavimo jedan od najvećih hrišćanskih praznika Blagovesti.

 

Praznik Blagovesti je jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak sećanja na „blagu vest“, kada je, prema crkvenom učenju, arhanđel Gavrilo objavio Bogorodici da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu. Blagovesti spadaju u radosne događaje i radosne hrišćanske praznike. Slave se uvek 7. aprila, tačno devet meseci pre Božića.

 

 

Prema Svetom pismu, tada je Bogorodica saznala da je, promišlju Božjom, u blagoslovenom stanju i da će roditi sina. Vest joj je dojavio arhanđel Gavrilo, te se ovaj praznik zbog toga naziva Blagovesti. Blagovesti znače radosno saznanje. Na Blagovesti je održavan vedri i živopisni narodni običaj koji se zove ranilo.

 

 

Protivno ubeđenju da do Vaskrsa nije uputno veseliti se, ranilo se vrlo veselo praznovalo. Ranilo bi počinjalo obično u ponoć, ili praskozorje, i to pesmom devojačkom, a završavalo u opštem veselju i razdraganosti.

 

 

Ponekad u cik zore devojke bi uoči ovoga dana nakupile suvadi i drva, od kojih je razbuktavana velika vatra, obično na nekom brdu ili seoskom raskršću.

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2