Stari način farbanja jaja: Lukovina je najzdravija i najlepša, nema kupovne boje koja će ih ovako lepo ofarbati!

Stari način farbanja jaja: Lukovina je najzdravija i najlepša, nema kupovne boje koja će ih ovako lepo ofarbati!

27 марта, 2021 Off By coki

Lagano nam se približava najveći hrišćanski praznik Vaskrs, i vreme je da počnete da razmišljate kojom tehnikom ćete ove godine ukrasiti jaja.

 

 

Ako vam je dosta modernih stvari i želite da se vratite tradiciji, naučite kako da farbate jaja u lukovini!
U pitanju je potpuno prirodan način farbanja jaja u tradicionalnu crvenu boju, pomoću ljuske od luka.
Nekoliko dana pre Velikog petka počnite da skupljate ljusku koju biste inače bacili kada čistite crni luk.

 

 

Jaja sa sobne temperature ubacite u posudu sa ljuskama koje ste natopili vodom. Stavite da proključa, smanjite temperaturu i kuvajte oko 10 minuta . To će biti dovoljno da se jaja i skuvaju i lepo ofarbaju. Ne zaboravite da u šerpu dodate i kašiku soli i sirćeta, kako bi ljuske jaja što lepše primile boju.

 

Napomena: Što više ljuski stavite, boja će biti intenzivnija .

 

Da bi jaja iz lukovine bila još lepša, a takođe prirodna, našarajte ih pomoću travčica! Tehnika je stara od pamtiveka, a ujedno je i najzdravija jer se koriste samo prirodni materijali za bojenje.

 

Potrebno je: najlon čarape, konac, makaze..
Postupak: da biste osigurali da vam travčica ili cvetić ne skliznu sa željenog mesta, blago ih nakvasite da bi se zalepili za ljusku jajeta. Zatim jaje ubacite u čarapu i dobro zategnite koncem.

Jaje stavite u lukovinu (ili željenu boju), dok ne dobijete željenu nijansu (do 20 minuta).
Nakon toga izvadite jaje i stavite da se malo ohladi, a onda skinite čarapu . Jaja možete da malo nauljite , kako bi dobila fini sjaj.

 

Bakini saveti za vaskršnja jaja: Ovo svaki početnik mora da zna!

 

Često možemo pročitati trikovi za ukrašavanje ali saveti koje možete čuti samo od iskusnih ljudi, mame, bake,teško je gde naći a najvažniji su. Zbog toga smo odlučili da vam izdvojimo važna pravila.
Vaša jaja ne trebaju da budu samo lepa na izgled nego i ukusna, pa zbog toga birajte sveža. Kako to da znate? Uronite ih u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su sveža. Da biste izbegli pucanje jaja prilikom kuvanja u vodu stavite i kašičicu sirćeta. U slučaju da se to ipak desi, belance će se odmah zgusnuti na ivici ljuske.

 

Drugi recept je da se u vodu stavi so, i da se jaja kuvaju na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri. Jaja mogu da se kuvaju i na pari, ali to traje nešto duže, oko 25 – 30 minuta. Čim skuvate jaja uronite ih u hladnu vodu kako bi vam bilo lakše da ih ljuštite kasnije.
Pre farbanja jaja bi trebalo oprati u razblaženom sredstvu za pranje posuđa kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Isti efekat se postiže i ako se jaja prebrišu krpicom namočenom u sirćetu.

 

 

Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj a boje će biti intenzivnije ako ih posle farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno naneli malo ulja, masti, putera ili margarina. Čak i parče slanine može da se koristi za ovu namenu.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2