Domaćice, gajite ovaj CVET!

Domaćice, gajite ovaj CVET!

4 марта, 2021 Off By coki

 

 

Razmnožavanje japanske dunje

 

 

U sredini ploda japanske dunje, nalazi se seme rasporedjeno u pet pregrada. Ako dunju razmnožavate semenom, potrebno je da se seme izvadi iz plodova, opera i malo prosuši. U decembru posejte seme u treset. Niče već za oko 4 sedmice i u prohladnim prostorijama. Sačekajte potom lepše dane za presadjivanje nove biljke u vrt. Ima jaku sposobnost klijanja.
Može se razmnožavati i drvenastim i poludrvenastim reznicama s kraja leta ili početkom jeseni kao i odvajanjem izbojaka koji izlaze iz korenovih pupoljaka.

 

 

Uzgoj i nega

 

 

Japanska dunja nije zahtevna za uzgoj. Traži malo svežije, plodno i drenirano zemljište i sunčani položaj. Voli direktno sunce i ne treba je često zalivati. Podnosi skoro svaki tip zemljišta.
Biljka može da podnese i sušu, a otporna je i na niske temperature. Pošto joj ne smetaju ni dim i prašina, idealna je za živu ogradu pored prometnih ulica.

 

Orezivanje

 

 

Orezivanje jako dobro podnosi i lako je možete oblikovati po želji. Orezivanje podstiče cvetanje dunje. Orezivanje se obavlja redovno i to posle svakog cvetanja. Grane se obično orezuju na 2 do 3 pupa, a one preguste se proredjuju uz oblikovanje grma, da bi se videli dunjini cvetovi.
Prihranjivanje: Japansku dunju treba prihraniti svakog proleća najbolje sporootapajućim đubrivima pre nego krene “buđenje biljke”.
Sadnja japanske dunje može biti u grupama i pojedinačno.

 

Savet :

 

 

Ako i tokom zimskih dana hoćemo da uživamo u cvatu japanske dunje, odrežite nekoliko grančica s pupovima, unesite u toplu sobu i stavite u posudu s vodom. Grančica će brzo početi da cveta!

 

 

Problemi

 

Japanska dunja rano cveta, ali se može desiti da rani prolećni mrazevi unište pupoljke i tako dolazi do izostanka cvetanja.
Ako dodje do opadanja listova, a uslovi gajenja su ispoštovani, moguće je daje u pitanju napad gljivica, pa je tada neophodno tretiranje fungicidom.

Стране: 1 2