Da li znate kada je MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU?

Da li znate kada je MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU?

4 марта, 2021 Off By coki

U isto vreme, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji ocenjuje da žene na selu imaju izuzetno značajnu ulogu i potencijal, ali da često predstavljaju “nevidljivu radnu snagu”. “Jedan broj naših žena iz ruralnih područja nalazi se u teškom položaju jer živi u ekonomski manje razvijenim delovima zemlje, a susreću se sa nizom problema pošto često ne mogu da ostvare pravo na porodiljsku naknadu ili penziju”, ukazala je poverenica.

 

 

 

Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana žena iz ruralnih područja, poverenica je saopštila da se dovoljno ne poštuje uloga žena u životu zajednice na selu i navela da je rodno zasnovano nasilje takođe prisutno i u ruralnim sredinama.

 

Poverenica je navela da su muškarci na selu uglavnom vlasnici gazdinstava s obzirom na to da bračni par može da registruje samo jedno gazdinstvo. “Unapređenje kvaliteta života žena u ruralnim područjima i smanjenje siromaštva, ravnopravniji udeo u raspodeli dohotka i ekonomskih mogućnosti, kao i njihov pravedniji društveni položaj, izuzetno su važni aspekti održivog razvoja seoskih sredina u Srbiji”, navodi poverenica.

Стране: 1 2