SUTRA JE VELIKA SRPSKA SLAVA SVETI NIKOLA, dan dečije radosti i poklona, evo šta večeras trebate obavezno uraditi!

SUTRA JE VELIKA SRPSKA SLAVA SVETI NIKOLA, dan dečije radosti i poklona, evo šta večeras trebate obavezno uraditi!

18 децембра, 2020 Off By coki

NIKOLA – DEDA MRAZ

 

 

Iz toga se stvorio mit i o tri zlatne kugle koje sv. Nikola ubacuje u kuće najsiromašnijih u vreme kada ga slave, 19. decembra. Posebno je bio naklonjen deci, a zabeleženo je da je pomogao trima devojčicama kako bi ih zaštitio od prostitucije.
Legenda kaže da je tri večeri zaredom prolazio pored njihove kuće i kroz prozor ubacivao vrećice sa novcem, ne bi li im poklonio dovoljno novca kako bi preživele bez prostituisanja.
KO SVETOM NIKOLI UPUĆUJE MOLITVE?
Za Svetog Nikolu se ne vezuje dovoljan broj lokalnih običaja i verovanja u odnosu na činjenicu da je Nikoljdan najveće i najšire rasprostranjeno krsno ime. Mnogi ga svetkuju isključivo prema osnovnim načelima pripreme slave.

 

 

Uglavnom su zabeležena verovanja žena i molitve koje mu upućuju na ovaj veliki praznik – nerotkinje upravo njega mole za porod, ponegde je zabranjeno obavljanje takozvanih ženskih ručnih radova.
Osim što se praznuje kao najveće srpsko krsno ime, Sveti Nikolaj Čudotvorac takođe je esnafska slava, odnosno zaštitnik zanata lađara, splavara, ribara i vodeničara. Zbog toga se još naziva vodena slava.

 

 

Dešava se da ukoliko otac deli slavu na sinove jedan uzme za krsnu slavu zimskog Svetog Nikolaja, a drugi Letnjeg, kako bi mogli da se o slavi uzajamno posećuju. U zapadnoj Srbiji proslavlja se i Nikoljsko lice, nedelju dana po Svetom Nikolaju, u isti dan i toga dana domaćica uz svečani ručak iznosi na trpezu i polovinu slavskog kolača sačuvanog za taj dan. Noć uoči slave trebalo bi da cela porodica bude okupljena u domu, ne treba kasno uveče ici nigde, niti primati goste. NE ZABORVITE DA OCISTITE CIPELE. Sva obuća za NIKOLJDAN treba biti čista.

Стране: 1 2