SUTRA JE SVETI NIKOLA! Evo šta obavezno trebate da uradite!

SUTRA JE SVETI NIKOLA! Evo šta obavezno trebate da uradite!

18 децембра, 2020 Off By coki

 

 

 

Ne kaže se džabe da “Svetog Nikolu pola Srbi slavi, dok druga polovina ide na slavu”, jer je reč o najvećoj slavi u Srba.

 

Tada ujedno počinje intenzivno da se oseća i praznično raspoloženje, a počinje i da se priprema i obavezan ukras za božićnoj trpezi: mlada pšenica kako bi vam godina bila berićetna.
Uglavnom su zabeležena verovanja žena i molitve koje mu upućuju na ovaj veliki praznik – nerotkinje upravo njega mole za porod, ponegde je zabranjeno obavljanje takozvanih ženskih ručnih radova.

 

 

Evo šta obavezno trebate uraditi…

 

Prema predanju se smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, te je stoga ovaj srpski kralj hram u kom su pohranjene mošti svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovu izgradnju i opremanje.
Na sutrašnji dan obavezno darivajte decu poklonima i ako poznajete u okolini nekog siromaha valjalo bi i njemu nesto udeliti. Jer Sveti Nikola je je to radio i to je bilo njegovo životno opredeljenje.
Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod i spasavao ga od gladi, branio Likiju i ostale gradove od ratnih opasnosti i nesreća. Smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika. I danas se veruje da sveti Nikola pomaže na moru i svi pomorci hrišćanske vere ga slave kao svog zaštitnika.

 

 

Tokom vekova, sveti Nikola je postao jedan od najpopularnijih Svetaca. U cilju sećanja na njega i za njegovo proslavljanje podignute su hiljade crkava i manastira. Na pravoslavnim ikonama Sveti Nikola se najčešće predstavlja sa omoforom arhiepiskopa i Jevanđeljem u ruci.
Veliki broj vernika pravoslavne veroispovesti obeležava svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu, kojom prilikom se uz sveću i slavski kolač, kao i Oče naš okupljaju članovi porodice, mole Bogu i slave ovog svetitelja kao svog zaštitnika.

Стране: 1 2