DANAS JE USPENJE SVETE ANE majke PRESVETE BOGORODICE:  ovo je molitva majci Bogorodice koju svaka udata žena treba da izgovori  za srećan brak

DANAS JE USPENJE SVETE ANE majke PRESVETE BOGORODICE: ovo je molitva majci Bogorodice koju svaka udata žena treba da izgovori za srećan brak

7 августа, 2020 Off By botanika

Na današnji dan, vernici i Srpska pravoslavna crkva proslavljaju 7. avgusta Uspenije svete Ane, majke Presvete Bogorodice.

Na dan 9. septembra proslavlja se praznik Začeće svete Ane.

Sveta Ana bila je ćerka sveštenika Metana iz Levijevog roda i Marije iz Vitlejema. Anini roditelji imali su još dve ćerke: Mariju i Soviju. Marija je rodila Salomiju, a Sovija Jelisavetu koja je kasnije rodila Svetog Jovana Krstitelja.

Ana je sa svojim mužem Joakimom 50 godina živela bez dece, a onda je u poznim godinama rodila Mariju, Presvetu Bogorodicu.

Joakim je godinama bio skrhan zbog činjenice da sa Anom nema poroda, pa je jednom prilikom otišao u pustinju gde je tugovao danima. Jednog dana ukazao mu se anđeo koji mu je rekao da će ga Bog blagosloviti detetom, a kasnije se ukazao i Ani i rekao joj istu stvar.

Presrećni Ana i Joakim obećali su Bogu da će dete posvetiti u hramu. Tako su Joakim i Ana postali roditelji Presvete Bogorodice, koju su odgajali do njene treće godine, a potom su ispunili svoje obećanje i odveli je u hram u kome je živela do svoje 12. godine, kada se verila za Josifa.

Kažu da bi sve udate žene na današnji dan trebalo da izgovore molitvu Svetoj Ani: Nastavak na sledecoj strani.

Стране: 1 2