Danas je praznik ČUDOTVORNE IKONE SVETE BOGORODICE TROJERUČICE! Zaštitnice svih žena, porodilja i majki. Pomolite se uz ove reči.

Danas je praznik ČUDOTVORNE IKONE SVETE BOGORODICE TROJERUČICE! Zaštitnice svih žena, porodilja i majki. Pomolite se uz ove reči.

24 јула, 2020 Off By botanika

Po predanju, ikona je prvobitno postavljena desno od carskih dveri, kako pravila Pravoslavne crkve nalažu. Međutim, tokom noći ona se tajanstveno premeštala na levu stranu na opšte čuđenje majstora i monaha. Centralna proslava praznika Čudotvorne Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice održava se na Hilandaru, na Svetoj Gori.
Ikona Trojeručice je pre par godina  doneta s Hilandara u manastir u okolini Beograda. Pripadnici Žandarmerije uneli su u istoimeni manastir, koji je pre osam godina sagrađen kod Ripnja, ikonu Borgorodice Trojeručice koja je izrađena u Hilandaru.

Molitva Presvetoj Bogorodici Trojeručici…

O, Presveta i Preblagoslovena Djevo Bogorodice Marijo, tebi pripadamo, i klanjamo se pred svetom trojeručnom ikonom tvojom, sećajući se preslavnog čuda tvoga, prirastanja odsečene desnice prepodobnog Jovana Damaskina, koje se uz pomoć ikone ove dogodilo, i čiji se znak i sada vidi na njoj, oličen u trećoj ruci, ikoni tvojoj priloženoj. Molimo ti se i prosimo te sveblagu i svemilostivu Zaštitnicu roda našega, usliši nas koji ti se molimo.

 

Kao što si uslišila blaženog Jovana, koji ti je u žalosti i bolesti zavapio, tako ne prezri ni nas, koji smo ranama mnogorazličnih strasti oboleli i ojađeni, i koji tebi, sa skrušenom i smirenom dušom, usrdno pribegavamo. Nastavak na sledecoj strani.

Стране: 1 2 3