SUTRA SU SVETE TROJICE, praznik na koji se prašta i leči duša – EVO ŠTA TREBATE URADITI.

SUTRA SU SVETE TROJICE, praznik na koji se prašta i leči duša – EVO ŠTA TREBATE URADITI.

6 јуна, 2020 Off By botanika
Srpska pravoslavna crkva slavi silazak svetog Duha, svetu Trojicu. Ovaj praznik je uvek u nedelju, na pedeseti dan od Uskrsa.

Srpska pravoslavna crkva sutra slavi Silazak sv. Duha na apostole, praznik koji se smatra rođendanom Hrišćanske crkve, a koji je u narodu pozant i kao Sv. Trojica ili Pedesetnica.

ŠTA KAŽE CRKVA…

Na taj dan apostoli su se svi zajedno okupili na jednom mestu. Odjednom je nastala huka sa neba koja je ispunila kuću u kojoj su sedeli. Plamteći jezici ispunjeni Svetim Duhom postavili su se na svakog od njih. Sada su apostoli primili Svetog Duha i postali su živa duša. Apostoli su tada počeli da govore drugim jezicima – kako im je Duh Sveti dao da govore. Na taj način Gospod je poslao apostole da propovedaju veru hrišćansku po celom svetu.

Silaskom Svetog Duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove ili carstva Božijeg na zemlji. Tako se ovaj praznik smatra i rođendanom Crkve Hristove.

U spomen ovog važnog i znamenitog događaja, silaska Svetog Duha na apostole i u čast Svete Trojice, Boga u tri lica, a posebno u čast Svetog Duha, slavi crkva praznik koji se zove Pedesetnica, jer se slavi u pedeseti dan posle Pashe – Vaskrsa, kada su Judeji salvili svoju Pedesetnicu. S toga ovaj praznik ima tri naziva: Trojice, Silazak Svetog Duha naapostole ( Duhovi ) i Pedesetnica (Pentekoste).

Ovaj praznik slave katolici, pravoslavni i druge hrišćanske crkve.

Molitva Svetom Duhu: Nastavak na sledecoj strani

Стране: 1 2 3