Sutra slavimo SRETENJE Gospodnje: Devojke, jedan običaj ujutru određuje vašu sudbinu, OBAVEZNO ga ispoštujte!

Sutra slavimo SRETENJE Gospodnje: Devojke, jedan običaj ujutru određuje vašu sudbinu, OBAVEZNO ga ispoštujte!

14 фебруара, 2020 Off By botanika

 

Prema kanonu pravoslavne crkve Sretenje je svrstano u red Gospodnjih, ali i Bogorodičnih praznika, jer se na taj dan istovremeno veliča čistota Bogorodice koju je, kako kaže predanje, prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Krstitelja, uveo u jerusalimski hram na mesto određeno za devojke.

 

 

U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

 

Jedan od običaja je i da se na Sretenje Gospodnje obavezno pale sveće, jer se veruje da plamen sveće kuću štiti od groma i drugih nesreća, dok devojke treba da paze koga će prvo ujutru sresti, jer će im mladoženja baš takav biti po izgledu i karakteru.

 

Praznik se slavi od vremena cara Justinijana, u crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom, a u Srbiji ima veliko značenje i simboliku. U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Zato će danas mnogi pažljivo gledati u nebo i promatrati vremenske prilike.

 

Oni koji žive u blizini zoološkog vrta, prognozu će ostaviti medvedima. Naime, veruje se da upravo ove životinje danas određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu – ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi se, uplašeni od sopstvene senke, vrate u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Ako ne vidi senku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.

 

Veruje se i da neudate devojke na Sretenje pronalaze svoje izabranike. Zato se veruje da neudate devojke ujutru dobro moraju da paze koga će sresti, jer se veruje da će se udati za muškarca na kod će prvog naići na Sretenje.

Стране: 1 2