DANAS JE KRSTOVDAN, SUTRA BOGOJAVLJENJE: Kome se večeras otvori nebo, biće mu ispunjena želja

DANAS JE KRSTOVDAN, SUTRA BOGOJAVLJENJE: Kome se večeras otvori nebo, biće mu ispunjena želja

17 јануара, 2020 Off By botanika

Krstovdan svaki Srbin slavi kao slavu: Evo šta da radite, a da se ne ogrešite!

Postoje mnogi običaji koji se poštuju za Krstovdan, ali ono što je obavezno je da se pomolite Bogu i da dan provedete u postu

 

Na zimski Krstovdan, koji je uoči Bogojavljenja, 18. januara, po predanju, ukrštaju se vetrovi. U crkvi se tog dana krst stavlja u vodu i, ako se voda smrzne, očekuje se dolazak rodne godine, a ako se voda ne smrzne, veruje se da će sledeća godina biti „oskudna i bolešljiva“.

 

Na današnji dan se posti za dobro zdravlje. Prema narodnim običajima u nekim delovima Srbije na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća. Veruje se da ko večeras sačeka ponoć i nebo mu se otvori, biće mu ispunjena jedna želja.

Predanje kaže ako je na Krstovdan oblačno vreme, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.

Devojke su na današnji dan predveče odlazile na reku i uplitale stabljike bosiljka, a potom se vraćale kući verujući da će te večeri usniti budućeg voljenog.

Kad je Krstovdan preko nedelje, u hramovima se pre podne služe carski časovi, posle podne liturgija Svetog Vasilija Velikog.

 

 

Obavezno svratite od hrama jer se tamo posle liturgije osvećuje voda. Ova voda je za vernike od velikog značaja.

Posle liturgije obavlja se veliko osvećenje vodice u samom hramu (vodokršće), dok se sutradan, na praznik, voda osvećuje van hrama, na rekama, ili drugim otvorenim mestima.

Smatra se da ova voda pomaže pri isceljenju duše i tela. Zbog toga svaki vernik čuva po jednu malu bočicu ove vode i koristi je samo u izuzetnim prilikama. Za vernike obe vodice su od istog značaja.

 

Prilikom vodoosvećenja, moli se da voda bude na izbavljenje od grehova, za isceljenje i očišćenje duše i tela, na osvećenje srca i uma i na svaku izvrsnu korist, da ona bude voditelj u večni život i odgoni svaki nasrtaj vidljivih i nevidljivih neprijatelja.

U tu svrhu, za koju je osvećena, dovoljno je poneti je u nekoj manjoj boci, i čuvati preko godine, koristeći je samo u izuzetnim prilikama. Nastavak na sledecoj strani.

 

Стране: 1 2 3