DANAS JE KRSTOVDAN, SUTRA BOGOJAVLJENJE: Kome se večeras otvori nebo, biće mu ispunjena želja

DANAS JE KRSTOVDAN, SUTRA BOGOJAVLJENJE: Kome se večeras otvori nebo, biće mu ispunjena želja

17 јануара, 2020 Off By botanika

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti – poznata je naša izreka, pa vernici uglavnom poste na hlebu i vodi.
Na današnji dan se posti za dobro zdravlje. U nekim delovima Srbije prema narodnom verovanju danas valja oprati sav veš i očistiti kuću.

 
 Na današnji dan praznuju se dva događaja – pronalazak Časnog krst i njegov povratak iz Persije u Jerusalim.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Vozdviženje Časnog Krsta – Krstovdan, sećanje na događaj kada je pronađen krst na kojem je raspet Isus Hristos.

 

Časni Krst je pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, kada je bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu. Nakon što je preuzeo vlast nad celim Rimskim carstvom, car Konstantin Veliki želeo je da obnovi hrišćanske svetinje u Svetoj zemlji.

Ovaj praznik prethodi sutrašnjem velikom prazniku Bogojavljenju i preksutrašnjem Svetom Jovanu – Jovanjdanu, koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim slovom.

 

 

Jedna od najvećih želja Svetog cara Konstantina i njegove majke, Svete carice Jelene, bila je da pronađu Časni Krst na kojem je bio raspet Isus Hristos. Carica Jelena je nakon mnogo muke i truda uspela da dozna gde se nalazi Časni Krst i naredila je da se kopa zemlja. Nakon izvesnog vremena, kopači osetiše divan miris iz zemlje, a nedugo zatim otkopaše i tri krsta, tablicu na kojoj je pisalo „Isus Nazarećanin, car Judejski“ i klinove kojima je bio prikovan za Krst.

Ne mogavši da razaznaju na kojem je tačno krstu bio raspet Hristos, dosete se da na mrtvaca, čija je pogrebna povorka prolazila, polože sva tri krsta. Kada je Časni Krst dotakao telo mrtvaca, on je vaskrsao, a Krst je odnesen na Golgotu. Taj dan se slavi kao Krstovdan, jedan od najznačajnijih praznika u godini. Nastavak na sledecoj strani.

 

Стране: 1 2 3