DANAS JE BOŽIĆ. MIR BOŽJI! HRISTOS SE RODI! Ova NARODNA VEROVANJA treba ispoštovati na ovaj praznik!

DANAS JE BOŽIĆ. MIR BOŽJI! HRISTOS SE RODI! Ova NARODNA VEROVANJA treba ispoštovati na ovaj praznik!

5 јануара, 2020 Off By botanika

Svim vernicima koji danas obeležavaju ovaj praznik želimo srećan Božić. Hristos se rodi!

Tokom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, zaboravite na “dobar dan ” i doviđenja”  već sve pozdravljajte rečima “Mir Božji, Hristos se rodi!”. Otpozdrav na ove reči je: “Vaistinu se rodi”. Ovaj način pozdravljanja, ako niste znali, treba koristiti sve doBogojavljenja, 19. januara.

 

Na Božić se ujutru odlazi u crkvu gde se dobija pričestposle posta koji je trajao 40 dana, a koji je imao za cilj duhovno i fizičko pročišćenje.

Iako su vernici na Badnje veče u ponoć prisustvovali paljenju badnjaka u najbližem hramu ili crkvi, običaj je i da svaka porodica ponaosob isto uradi u svojoj kući.

 

Badnjak u kući treba da pali takozvani položajnik, odnosno muška osoba koja nije iz kruga porodice, a koja je prva ujutru prešla kućni prag. Iako položajnik treba da bude slučajan gost, nije nepravilno i ako se njegov dolazak unapred dogovori. Položajnik je načešće prvi komšija.

 

 

Običaj je da položajnik dok gori badnjak priča: “koliko varnica – toliko parica”, čime porodici kuće u koju je došao želi blagostanje i sreću cele sledeće godine.

 

Za Božić domaćice treba da umese pogaču koja se naziva česnica. Običaji nalažu da se česnica mesi ujutru na Božić i nipošto se ne sme praviti unapred na Badnji dan!

 

Naziv česnica potiče od reči “čest”, koja je stara reč za “deo”, “komad”. Ovaj naziv označava to što se česnica za ručak lomi, odnosno svako od ukućana sam treba da odlomi deo koliki hoće. Ovim običajem se članovi porodice uče skromnosti jer ne smeju da otkinu veći deo, pa tako nekog drugog ostave bez njegovog dela.

 

Na Božić postoji i verovanje da mladići treba da poklone jabuku devojci koja im se sviđa. Ako devojka prihvati jabuku, onda će sigurno biti njegova u toku naredne godine. Nastavak na sledecoj strani.

Стране: 1 2 3