DANAS JE BADNJI DAN: Vodite računa o ovim običajima kako se ne biste OGREŠILI!

DANAS JE BADNJI DAN: Vodite računa o ovim običajima kako se ne biste OGREŠILI!

4 јануара, 2020 Off By botanika

 

Danas bi badnjak trebalo da stoji, ako je moguće, na istočnom zidu pored ikone. Ispod ikone se nalazi posuda sa malo pšenice, slame, oraha u ljusci, grančicama badnjaka i drena. Ovo su simboli duhovnosti, plodnosti i zdravlja. Danas je u gradskim stanovima teško paliti badnjak, te se to gotovo više i ne čini.

Na večeri treba da budu svi članovi porodice. Po pravilu, porodica se okuplja kod roditelja, ili kod nekog drugog člana koji ima najbolje uslove stanovanja. Moguće je i da se svake godine okuplja kod drugog člana porodice ili uvek kod istog, što je stvar porodičnog dogovora. Božićni praznici su prevashodno porodični praznici i slave se u porodičnom domu.

 

Suština badnjedanske večere nije u obilnoj hrani već u duhu bratske ljubavi koju iskazujemo jedni prema drugima.

 

Pesmom „Rođenje Tvoje“ završava se Badnji dan. Tokom noći, kuću na radost dece posećuje Božić Bata koji ostavlja blagoslov. Božić Bata koji je nepravedno zapostavljen i skoro u potpunosti zaboravljen u srpskoj tradiciji, spadao je u dobronamerna božanstva koja su posebno volela decu. Njegov nečujni i neprimetni dolazak u kuću u potpunosti odgovara jevanđeljskim rečima: „Blago slugama onim koje gospodar došavši nađe budan“. O Božić Bati govore i ovi stihovi:

Ide Božić, Ide Božić Bata,

Nosi Kitu Zlata

Da Pozlati Vrata

I Oboja Poboja

I Svu Kuću Do Kraja!

 

Su

Стране: 1 2