DANAS JE SVETI NIKOLA. Evo šta danas trebate uraditi. SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVITE!

DANAS JE SVETI NIKOLA. Evo šta danas trebate uraditi. SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVITE!

18 децембра, 2019 Off By botanika

Običaj je da se uoči Svetog Nikole, u vreme prazničnog bdenija, sve lađe zaustave i bace sidra. Uoči praznika često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put. ŠTA KAŽU VEROVANJA? Svetog Nikolu su već za života smatrali svecem i prizivali u pomoć.

Prema verovanju, on može da izleči svaku boljku. Mnoga čuda su se desila zbog njegovih moštiju koje mirotoče. Bolesni koji su mu se molili, kako kažu verovanja, uspeli su da povrate vid, prohodaju, a gluvima se vratio i sluh. Nastavak na sledecoj strani.

 

Na današnji dan bi trebalo posaditi pšenicu, da bi izrasla do Božića. Osim na bogosluženju, pre rezanja slavskog kolača peva se tropar posvećen svetitelju i očita se njemu posvećena molitva. Tropar je kratka crkvena molitvena pesma, koja sadrži suštinu praznika za koji je napisana i kojom se proslavlja sveti.

Tako postoji i tropar posvećen svetom Nikoli Čudotvorcu. Osim na bogosluženju, pre rezanja slavskog kolača peva se tropar posvećen svetitelju i očita se njemu posvećena molitva. Zato nemojte zaboraviti da u vašim domovima, okupljeni zajedno oko stola, otpevate ovaj tropar i zahvalite Svetom Nikoli što vas je udostojio slavljenja njegovog imena u zdravlju i na okupu.

Evo kako to da uradite: “Pravilo vjeri, i obraz krotosti,vozderžanija učitelja javi tja stadu tvojemu,jaže veščej istina: sego radi stjažal jesi smirenijem visokaja,niščetoju bogatija, svjaščenonačalniče Nikolaje,moli Hrista Boga, spastisja dušam našim. Amin.”
Za Srpsku pravoslavnu crkvu pravilo je jasno – sveti Nikola je posna slava! Ne treba posebno napominjati da ova slava pada u vreme Božićnog posta, zbog čega takođe nema dileme da li je posna ili mrsna.

Стране: 1 2