Žene sa imenom BOJANA su ISTRAJNE i HRABRE, a sa sobom nose veliku BORBENOST!

Žene sa imenom BOJANA su ISTRAJNE i HRABRE, a sa sobom nose veliku BORBENOST!

6 јула, 2019 Off By botanika

Drage naše BOJANE, vaše ime zvuči toliko nežno i slatko, da slobodno možemo reći da imate pravo ženstveno i lepo ime. Medjutim, vaše ime ne predstavlja nežnu ženu, već ženu ratnicu i uvek spremnu na borbu.

Za žensko lično ime Bojana, smatra se da je „izvedenica“ od muškog imena Bojan, te da ima istovetno poreklo i značenje (iz staro-slovenskog jezika), kao i da je najpopularnije u zemljama koje su u istorijskim vremenima ili danas bile naseljene stanovnicima slovenskog porekla.

Ime je danas veoma popularno, i dosta zastupljeno u Rusiji; Ukrajini; Sloveniji; Srbiji; Hrvatskoj; Makedoniji i u Crnoj Gori i Bugarskoj.

Poreklo ženskog vlastitog imena Bojana 

Teorije o poreklu imena Bojana, smatraju da je ovo ime nastalo od muškog oblika Bojan, ili da je pak poteklo od glagola „bojevati“, u značenju „boriti se ili ratovati“.

 

Takođe, isto kao i u slučaju muškog imena Bojan, i kod ženskog oblika ove vlastite imenice, ime može da potiče od glagola „bojati se“, pa time naravno imati i potpuno suprotno značenje. 

Šta znači ime Bojana? 

Ime Bojana ima dvojako značenje, i može se kako je već i navedeno, etimološki i smatrati da su pak takva „prenesena“ značenja sasvim različita i u suprotnosti jedno sa drugim.

Dakle, prema prvom objašnjenju, ime Bojana predstavlja „ženu koja je hrabra“; „osobu koja se baš bori i koja je istrajna“; „ženu koja je oličenje snage i nepopustljivosti“; „borca“; „ženu majku i ratnicu“.

Sa druge strane, manje popularno značenje ovog ženskog imena jeste ono koje potiče od glagola „bojati se“, te označava „osobu koja je strašljiva“; „ženu koja je kukavica“; „onu ženu koja olako posustaje“; „osobu koja beži od problema“.

 

 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Bojana u zemljama regiona
 

Statistički podaci koji su dobijeni za 2017. kalendarsku godinu, jasno pokazuju da je popularnost ženskog imena Bojana neznatno „opala“ i u zemljama regiona, te da se ovo lično ime sve ređe ili u značajno manjem procentu, daje novorođenim devojčicama:

U Srbiji se među sto najpopularnijih ženskih imena, lično ime Bojana nalazi na „vrlo lošem“ 95. mestu, odnosno na samom „dnu liste“ po svojoj zastupljenosti;

U Republici Hrvatskoj pak, pomenuto lično žensko ime Bojana, a na listi od stotinu najtraženijih imena za devojčice, uopšte i nije „našlo svoje mesto“, i potisnuto je novim i dosta savremenijim i takozvanim kratkim „trendseterskim“ ženskim imenima; Nastavaka na sledecoj strani.

Стране: 1 2