Neko bitan

Žene sa imenom JELENA su SJAJNE i BLISTAVE i one sa sobom nose BOŽANSKU LEPOTU!

Drage naše Jelene, vi imate ime koje je nosila najlepša žena u istoriji. Verovatno ste jako lepa žena, prepuna lepih ženskih manira. Morate biti ponosne na vaše prelepo ime i da ga sa ponosom nosite i izgovarate. Jer je to BOŽANSKO ime.
Prema starogrčkoj legendi, Jelena je bila najlepša žena koja je ikada hodala svetom, a bila je to ćerka Grčkog boga Zevsa i boginje Lede, i po svojoj ljupkosti i neverovatnoj lepoti, nadmašila je čak i savršenu Afroditu koja je pre nje smatrana najlepšom među božanstvima u Staroj Grčkoj.

Prema drevnom Homerovom spevu „Ilijada“, upravo je pomenuta Lepa Jelena i bila povod za izbijanje Trojanskog rata, a o kome su ispričane brojne legende, i prema kojoj je princ od Troje Paris „ukrao“ kraljicu Jelenu, ženu spartanskog kralja Menelaja u koju se na prvi pogled zaljubio, i odveo je sa sobom u Troju.

Poreklo ženskog ličnog imena Jelena 

Kako bi se moglo i pretpostaviti, ime Jelena poreklom je iz helenskog ili grčkog jezika, i potiče od reči „Helene“ ili „Elene“,a veoma je odomaćeno u brojnim hrišćanskim zemljama i u raznim varijetetima se sreće u svim svetskim zemljama i na svim kontinentima, ali je ipak najčešće u svojoj osnovnoj formi u Rusiji, Srbiji, Grčkoj, Hrvatskoj, Gruziji i Litvaniji.

Značenje vlastitog ženskog imena Jelena 

Koren reči Jelena je „hele“, i on u prevodu sa grčkog jezika znači „sjajna“; „blistava“; „lepa“; ili „božanska žena“; „sunčeva kći“; „boginja ili božija ćerka“.

Izvedena imena od ženske vlastite imenice Jelena 

Kako je već i napomenuto, od ličnog ženskog imena Jelena, u raznim zemljama sveta su izvedena imena koja su prilagođena određenom jeziku, a najpoznatija od njih su – Elena; Elica; Ela; Elka; Jela; Jelica; Jelenka; Jelka; Hellen; Lena; Lenka; Lela; Helena; Ellen; Elijana; Jeluška; Jelisaveta. Nastvak na sledecoj strani.

 

Poznate žene sa ličnim imenom Jelena 

Carica Jelena (Flavija Julija Helena) – majka je cara Konstantina Velikog; rimska carica; bila je veliki borac kako za širenje, tako i za utemeljivanje hrišćanske religije.

Takozvanim „Milanskim ediktom“ koji je delo cara Konstantina Velikog i njegove majke, je i doneta odluka da se proglasi „verska tolerancija“, a ubrzo nakon svoje smrti su i ona i njen sin proglašeni za svece, pa se među ljudima koji pripadaju pravoslavnoj veri ona slavi kao Sveta Jelena;

Jelena Bugarska (carica Jelena) – žena srpskog cara Stefana Dušana Silnog; prva i jedina žena koja je posetila svetogorski manastir Hilandar, iako je oduvek važilo pravilo da na to sveto mesto smeju da kroče samo muškarci (a stihovi koji opisuju Jelenin odlazak na Hilandar – „ali ona nije bila žena, bila je carica Jelena);

Da li ste znali? 

 

– smatra se da su sve žene sa imenom Jelena, osobe koje vole da uživaju u bogatstvu i raskoši, pa nije retkost da se novorođenoj deci ovo ime daje upravo da bi kada odrastu živele „kao carice ili kraljice“;

– u nekim krajevima naše zemlje, se ime Jelena, devojčicama daje po biljci jelka ili „jela“, a kako bi bile vitke i visoke kao devojke, i kako bi za sebe lakše pronašle najbolje „udvarače“;

– generalno se smatra da svaka žena sa imenom Jelena, nužno predstavlja pravog gurmana i osobito velikog ljubitelja čokolade ili slatkiša uopšte;

– jedno od najpoznatijih dela našeg Nobelovca Ive Andrića je priča – „Jelena, žena koje nema“;

– poznati srpski pevač i veliki boem Toma Zdravković je u svojoj pesmi opevao jednu Jelenu;

– najpoznatija pesma koja je posvećena ženama sa imenom Jelena je srpska starogradska pesma, a koja se zove – „Oj, Jelo, Jelo, Jeleno“.

Exit mobile version