ŽENE sa imenom SANjA su BLISTAVE, UMILJATE I one sa sobom nose BOŽANSTVO!

ŽENE sa imenom SANjA su BLISTAVE, UMILJATE I one sa sobom nose BOŽANSTVO!

1 јула, 2019 Off By botanika

Drage naše Sanje, vaše ime je prelepo kratko i slatko. Lako se pamti, lako se piše i najlešse izgovara.  Zanimljiva činjenica da se u brojnim zemljama sveta, lično ime Sanja koristi i u muškom rodu, ali je 90% imena je dato ženskoj deci.

Poreklo ženskog imena Sanja 

Jedna od etimoloških teorija o poreklu imena Sanja, pretpostavlja da je ime poteklo od glagola „sanjati“, a u značenju snevati; snivati; „snove tvoriti“.

Ranije se smatralo da je ime Sanja, samo varijanta ili nadimak punog imena Aleksandra, ili pak i od muškog imena Aleksandar, ali se ovo ime danas ipak koristi kao „samostalno“ lično ime „per se“, te je njegova popularnost u poslednje vreme značajno „porasla“.

Neki etimolozi ipak tvrde, da je ime Sanja originalno ruskog porekla, a što je proisteklo iz same i veoma jasne činjenice, da je ime Sanja (kao samostalno ime, ili kao nadimak od imena muškog ili pak ženskog roda – Aleksandar; Aleksandra; Anastazija; Nastja; Aleksej; Aleksija), lično ime baš i najpopularnije u ovoj zemlji u poslednjih nekoliko vekova.

U arapskoj grupaciji jezika, ime Sanja se smatra izvedenicom od vlastite imenice „Sani“, sa značenjem – blistava; sjajna; lepa; posebna; nedodirljiva. 

Šta znači ime Sanja? 

Značenje imena Sanja jeste „ona koja je sanjar“; ili „žena koja je sanjarka“; „osoba koja živi u snovima“; ili pak „ona koja je lepa kao san“; „ona koja je snena“ ili „ona koja je kao iz sna“.

Ako ime Sanja, vodi poreklo od imena Aleksandar ili Aleksandra, ima značenje – „ona koja je zaštitnica“; „žena koja štiti slabije“; „ona koja brani ljude“; „dobročiniteljka“; „braniteljka“. Nastavak na sledecoj strani.

Стране: 1 2