DANAS JE VIDOVDAN! Pogledajte u Sunce i izgovorite OVE REČI!

DANAS JE VIDOVDAN! Pogledajte u Sunce i izgovorite OVE REČI!

27 јуна, 2019 Off By botanika

Veruje se da na Vidovdan treba ustati pre zore i, gledajući prema Suncu, reći: „Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!“

U nekim krajevima naše zemlje, ovaj vid se nabere veče uoči Vidovdana i stavi u posudu sa vodom, gde stoji do ujutru. Na Vidovdan „se valja“ da se svaki član domaćinstva umije vodom vidovkom, za koju se veruje da može da isceli mnoge rane i bolesti.

Drugi, na Vidovdan gledaju kakvo je vreme: ako danas bude vedro, svu odeću treba izneti napolje da se provetri i napuni dobrom energijom. Ako bude oblačno, potrebno je prekrstiti oblake, pa će i kiša koja padne biti blagotvorna i dobra za useve.

Reke u ponoć pocrvene
Stari vole da pričaju i tako oživljavaju sećanja na kneza Lazara i junake poginule na Kosovu. U nekim krajevima se zadržao običaj da se ostaje budan kako bi se gledalo u reke koje, tačno u ponoć, postanu crvene u znak sećanja na mnoge srpske borce, od Kosova do danas, koji su pali u borbi za otadžbinu.

Na Vidovdan se izbegava svaki rad. Sa druge strane, „valja se“ da se jede zrelo voće. U Kačeru podno Rudnika na Vidovdan su iznošene i kese s novcem – da se vidi i izbroji ko je koliko u prethodnoj godini postigao.

Na ovaj dan se ne igra i ne peva u znak poštovanja prema mrtvima.

Стране: 1 2 3