Danas je Vidovdan, jedan od najvažnijih datuma za Srbe: Pravi vernici danas nikako neće raditi ovo!

Danas je Vidovdan, jedan od najvažnijih datuma za Srbe: Pravi vernici danas nikako neće raditi ovo!

27 јуна, 2019 Off By botanika

 

Na ikoni knez Lazar se predstavlja u carskoj odori, u levoj ruci drži svoju odsečenu glavu, kao simbol mučeničke smrti, a u desnoj krst.

 

U srpskom narodu Vidovdan je i dan žalosti, pa vernici danas nikako ne treba da prave slavlja, igraju i pevaju.

 

 

Vidovdan važi i kao dan proricanja i gatanja, najčešće uz pomoć trave vid, poznate u narodu i kao vidac, vidić, vidovka, vidovčica…

U nekim krajevima Šumadije vidovčica, trava sićušnog prelepog svetlocrvenog cveta, brana je zorom, pre sunca, a u drugim krajevima – s večeri. Obično to rade devojke – udavače i potapaju je u vodu, pa se ujutru sva čeljad umiva radi očnoga vida – da ih preko godine ne bi bolele oči. U mnogim krajevima se, ipak, pre svanuća ruke prodenu kroz travu radi zahvatanja vide-rose i umivanja očiju.

 

Na Vidovdan se, prema knjigama i verovanjima starostavnim, ne radi u polju – da kukuruz zametne klipove, ni u vinogradu – da se grožđe ne sasuši i otpadne. Tog dana valja i okusiti zrelo voće. Veruje se i da na Vidovdan valja započeti ručne radove – pletenje i vezenje. Prethodno se poškropeći po očima vodom u kojoj je odležala trava vidovčica, mlađe žene i devojke uzvikuju: (nastavak na sledecoj strani broj 4)

Стране: 1 2 3 4