Na Svetu Trojicu praštaju se svi gresi: Tri dana je crveno slovo, ispoštujte ove običaje!

Na Svetu Trojicu praštaju se svi gresi: Tri dana je crveno slovo, ispoštujte ove običaje!

15 јуна, 2019 Off By ludarito

Srpska pravoslavna crkva  i njeni vernici sutra obeležavaju praznik Silazak Svetog Duha na apostole – Svetu Trojicu ili Duhove.

Ovaj praznik se uvek obeležava 50. dana posle Vaskrsa i desetog dana posle Spasovdana. Duhovi predstavljaju i „rođendan“ hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojica, Trojičin dan,Silazak svetog duha na apostole. Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica.

Po značaju to je treći praznik po značaju, posle Vaskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se, to je tzv. trapava nedelja. Taj praznik je uvek u nedelju, na pedeseti dan od Vaskrsa. Crkveno učenje kaže da je neposredno pre Vaznesenja, Hristos obećao učenicima da će se ubrzo „izliti blagodet Duha Svetog“ na njih, što se desilo 50. dana od vaskrsnuća.

 

Taj praznik se naziva još i Trojica jer je – po učenju – Hristos obećao, Bog Otac dozvolio, a Sveti Duh sišao.

 

Silazak Svetog Duha na apostole

U pedeseti dan od Hristovog Vaskrsenja, sa neba iznad kuće u kojoj su boravili apostoli i Presveta Bogorodica nastade buka.

Poče da duva jak vetar, pojavi se jaka svetlost. Iznad glave svakog od apostola stvori se po jedan plameni jezik. „Tada se svi ispuniše Duhom Svetim, pa počeše govoriti drugim jezicima – kako im je duh davao da govore.“ (Dela apostolska 2;4).

Oko kuće počeše da se skupljaju ljudi, jer čuše jaku buku. Tada apostoli izađoše iz pred narod i počeše da propovedaju o Isusu Hristu.

…NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

Стране: 1 2 3