DANAS JE SPASOVDAN: I ovu JEDNU STVAR nikako NE SMETE da uradite!

DANAS JE SPASOVDAN: I ovu JEDNU STVAR nikako NE SMETE da uradite!

5 јуна, 2019 Off By botanika

Božanstvo Spas je imalo ulogu zaštite i spasenja, te mu se narod obraća molitvom: „Sveti Spase – spasi duše naše“! Vaznesenje Gospodnje ili Spasovdan praznuje se četrdeset dana posle Vaskrsa, tačnije u četvrtak, šeste nedelje posle praznika Vaskrsenja Hristovo.

Na večernjoj službi koja se služi u sredu uoči Vaznesenja vrši se u skladu sa crkvenim tipikom, takozvano Odanije Pashe, neka vrsta opraštanja sa Vaskrsom.
Početak i kraj službe se na taj dan, vrši isto kao i na sam Vaskrs. Ponovo se pevaju radosna stihovi „Neka vaskrsne Bog i rastoče se neprijatelji Njegovi“ i „Evo dana koji je stvorio Gospod, uzradujmo se i uzveselimo se u njemu…“
Kad nestane hrane za dušu našu u ovom materijalnom svetu, i kad se približi stud smrti – o, ima li kakva lastavica, koja će nas povesti u topliji predeo, gde je obilje toplote i hrane duhovne?

Ima li takvog predela? Ima li, takve lastavice?
Spasonosna Lastavica je vazneseni Gospod Isus Hrist, koji je sam za sebe kazao da je on početak, početak i put. Svojim apostolima je rekao: Ja idem da vam pripravim mesto, i uzeću vas k sebi. (NASTAVAK NA SLEDECOJ STRANI BROJ 2)

Стране: 1 2 3