Nekada su radili u kancelariji, a danas su MEĐU DUNJAMA: Kako su Jelena i Miloš stvorili svoj organski RAJ NA SELU

Nekada su radili u kancelariji, a danas su MEĐU DUNJAMA: Kako su Jelena i Miloš stvorili svoj organski RAJ NA SELU

8 маја, 2019 Off By ludarito

Nalazim se na 650 metara od srpsko-mađarske granice. Skrećem kod pravoslavne crkve u Kelebiji i ulazim u njihovu ulicu. Komšije me upućuju da idem do kraja. Na kapiji me dočekuje Jelena (33) sa sinom Vasilijem u naručju, a u dvorištu su radnici koji uvode grejanje u kuću. Miloš (37) je za to vreme u plasteniku, gde sprema paket povrća za jednu porodicu iz Subotice.

Salaš, koji je pre 200 godina podigla familija Miloševe majke Krnajski potpuno je obnovljen i u njemu od pre dve godine živi ovaj mladi bračni par.

Jelena i Miloš Nedeljković doneli su odluku da se presele iz grada na selo, da ostave kancelarije i beton, i da pokušaju da žive na svom imanju proizvodeći voće i povrće. Napravili su korak napred.Kažu da su, za sada, zadovoljni, i, iako skoro sav zarađeni novac ulažu u proizvodnju i razvoj, ne žale se, već veruju u poljoprivredu i budućnost van grada.

Počeli su sa pet hektara, trenutno imaju osam i po, od čega je najveći deo pod voćem. Dunje uzgajaju na konvencionalan način, a povrće u tri plastenika je organsko, neprskano i proizvedeno u skladu sa sertifikatom OCS (Organic Control System).

Njime snabdevaju mušterije iz Subotice koje žele da se hrane zdravije i koje kupuju krompir, luk, paradajz, cveklu, tikvice, zelenu salatu, šargarepu, papriku. Prodaja se najčešće obavlja direktno na salašu ili isporukom u Subotici, jer sa nakupcima iz Novog Sada i Beograda, kako kažu, nemaju sjajno iskustvo….…NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

 

Стране: 1 2 3 4