Srećan Đurđevdan: Slavimo Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika!

Srećan Đurđevdan: Slavimo Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika!

4 маја, 2019 Off By ludarito

 

Car je najzad odlučio da Đorđa i svoju ženu osudi na smrt sečenjem glave. Carica je izdahnula na stratištu pre pogubljenja, a sveti Đorđe posečen je 303.goodine.

 

Mnoga čudesa dešavala su se od tada na njegovom grobu. Gospod ga je, zbog njegove iskrene i nepokolebljive vere, učinio moćnim da pomaže svima koji su u nevolji i koji ga iskreno slave i prizivaju njegovo ime. Neka je srećno svima koji proslavljaju Svetog velikomučenika Georgija, na mnogaja ljeta u zdravlju i radosti!

 

Sveti Đorđe ubija aždaju

 

Sveti Đorđe se na ikonama predstavlja u vojvodskom odelu, na konju, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju. Nešto dalje od njega, stoji jedna žena u gospodskom odelu (verovatno carica Aleksandra). Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je „proždirala“ brojne nevine hrišćane. Sveti Đorđe ju je, po verovanju, pobedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac „neznaboštvu“. Pod pobedom koju je Sveti Đorđe odneo nad aždajom verovatno se misli na zaustavljanje progona hrišćana koji je sprovodio car Konstantin.

Стране: 1 2 3