Znate li zašto se tucamo jajima, i zašto danas ne valja zaspati pre ponoći?

Znate li zašto se tucamo jajima, i zašto danas ne valja zaspati pre ponoći?

26 априла, 2019 Off By ludarito

Ove godine Uskrs slave svi hrišćani širom sveta. Toga dana je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima, od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji, darivao večni život. Vaskrs je pokretni praznik, koji najranije može biti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, računato po novom, gregorijanskom kalendaru. U Srbiji se ovaj praznik slavi u krugu porodice i prijatelja, a prate ga i brojni običaji i trodnevno praznovanje.

U nizu lepih običaja najpoznatije je darivanje i tucanje jajima koja su ofarbana i ukrašena prethodnih dana, od Velikog četvrtka do Velike subote.

 

FOTO:

– Dok se prvo ofarbano, crveno jaje, ostavlja kao čuvarkuća, ostalim jajima se vernici na Vaskrs tucaju, i to zato što se veruje da pucanje kore na jajetu simbolizuje Hristovo vaskrsnuće, ali i buđenje prirode – objašnjava etnolog dr Vesna Marjanović.

A jaje samo po sebi ima simboliku obnavljanja prirode i života. Još ako je crveno i dato na poklon, znači veliku radost i za one koji poklanjaju i za one koji primaju.

Vaskrsenje se slavi tri dana, tokom kojih se hrišćani pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“ ili „Hristos vaskrse“, a odgovaraju „Vaistinu voskrese“ ili „Vaistinu vaskrse“. Tako se pozdravlja do Spasovdana, četrdesetog dana od Vaskrsa. Veliki petak, Velika subota i Vaskrs, koji je uvek u nedelju, najznačajniji su dani u crkvenom kalendaru. Nastavak na sledecoj strani.

Стране: 1 2