10 starih vaskršnjih simbola: Ovo mora da se nađe na vašoj trpezi, a evo šta označava!

10 starih vaskršnjih simbola: Ovo mora da se nađe na vašoj trpezi, a evo šta označava!

26 априла, 2019 Off By ludarito

Evo šta sve treba da se nađe na vaskršnjoj trpezi, i kakva značenja nose.

Preporod, Vaskrs ili proleće slavi se u raznim civilizacijama, a mnogi paganski običaji iz drevnih vremena zadržali su se do danas i postali su deo običaja hrišćanskog praznovanja Vaskrsa.

 

Neki od takvih praznika su Cveti, zatim Vrbica, Mladenci čiji su običaji nastali još u vreme starih Slovena, a u veoma sličnom obliku praznuju se i danas, kao i bojenje jaja.

Na Vaskrs porodica odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se pozdravlja: Hristos vaskrse! i Vaistinu vaskrse! Pozdrav je uobičajen sve do Spasovdana.

Kad se iz crkve vrate kući, ukućani ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu, a na njoj treba da budu:

 

1. Med

Med simbolizuje apostole. Svi oni kao pčele Hristove raznosili su med Jevanđelja po raznim krajevima stradajući radi ljubavi Hristove i svi se preseliše u večno carstvo.

 

2. Jagnjetina

Jagnje simboliše samog Gospoda, rođenog u staji među jaganjcima, gonjenog od ljudi vučje ćudi. On je žrtveno jagnje koje je trpeljivo podnelo muke i smrt, i pobedonosno jagnje koje je Božje, na prestolu nebeskom.

 

…nastavak na sledećoj strani…

Стране: 1 2 3