Udružena sadnja: Kako da gajite pasulj, tikve i kukuruz?

Udružena sadnja: Kako da gajite pasulj, tikve i kukuruz?

24 јуна, 2018 Off By coki

Većina poljoprivrednika različite kulture sadi odvojeno. Jasno odvajanje vrsta možda je produkt težnje čoveka ka redu i kontroli. Priroda se prema biljkama odnosi drugačijim principima, pa neke biljke mogu zajedno da se razvijaju.

 

Pre nego što su Evropljani naselili Severnu Ameriku, domoroci su uzgajali tri njima najznačajnije biljke zajedno. A to su kukuruz, pasulj i tikva. Ove tri kulture odlično se uklapaju zajedno, a u Americi ovakvu sadnju nazivaju baštom tri sestre.

Kako ova sadnja funkcioniše?

Stabljike kukuruza služe kao mreža za rast pasulja. Pasulj kao i druge leguminoze imaju sposobnost da azot iz vazduha ubacuju u zemljište, koje je veoma korisno za biljke. Ovaj proces se naziva azotofiksacija, koji je veoma koristan za gajenje kukuruza, kojem je potrebna velika količina hranjivih materija. Vrež tikve raste nisko i zbog velikih listova deluje kao prirodni malč, koji blokira rast korova i doprinosi isparavanju vode.

Tvorci ove tehnike sadnje pridavali su veliki kulturološki i duhovni značaj biljnim vrstama. Savremeni nutricionisti pronašli su ovoj kombinaciji još jednu pozitivnu stvar: kada se konzumiraju zajedno, kukuruz i pasulj, imaju veliku količinu aminokiselina kompletnog proteina, i zato ova kombinacija spada u odlične vegeterijanske obroke. Tikva dodaje dodatnu količinu minerala i vitamina.

Kukuruz - © Pixabay

Odabir sorti

Kukuruz: Odabir sorte zavisi od namene, u originalnom receptu birali su sortu koja je odlična za pravljenje brašna ili tortilja. Ovaj sistem funkcioniše i sa kukuruzom šećercem. Treba izbeći moderne sortekukuruza kratke stabljike, jer će pasulj nadvladati niske stabljike. Savet je da stabljike budu veoma visoke.

Pasulj: Tradiconalno, gajen je onaj pasulj koji je dobar za sušenje i kasnije čuvanje, ali možete posaditi i one koji se konzumiraju sveži. Ovde treba odabrati neku od sorti koja puzi, a ne one koje rastu u grmu.

Tikva: Kod tikvi je veoma važno da izaberete sortu koja stiže u jesen i čiji se vrež širi po zemlji.

 

 

Nastavak na strani br. 2

Стране: 1 2