Neko bitan

Sve o predivnom SVILRNOM DRVETU

Mediteransko rastinje je oduvek bilo omiljeno kod većine ljubitelja vrtnih biljaka. Posebno lepe, uvek atraktivno cvetne i nesvakidašnje. Donete izdaleka, i tako brižno negovane da bi svojom lepotom to višestruko uzvratile ove lepotice sa juga.

 

 

Poreklo svilenog drveta – albicije

Svileno drvo ili albicija – dekorativna biljka

  1. Albicija je niže drvo, po pravilu visoko 4-6 metara, ali može narasti i do 15 metara visine.
  2. Krošnja je retka, oblika kišobrana.
  3. Grane su glatke, zeleno-sive, duge, prave i razgranate pri vrhovima.
  4. Stablo je elegantno tanko, retko kada više od 2 m, zbog primarnog grananja. Kora na stablu je glatka, svetlosmeđa, tanka i sitno ispucala.

 

Nastavak na strani br. 2

  1. Listovi su duplo perasti, dugi po 30cm sa perima duž obe strane koja na sebi nose na stotine sitnih listova, ne većih od 1 cm. Nežni su, zelenkasto-plave boje.
  2. Cvetovi su crveno-rozikaste glavice, velike svega 5 do 8 cm, smeštene u cvasti na vrhovima grana. Cvet je skup preraslih prašnika koji se smenjuju tokom perioda cvetanja. Odatle trajnost cvetova, koja može biti i tokom 2 letnja meseca.

 

Gajenje svilenog drveta

  1. Svetlost je presudna, pa s toga predvidite joj mesto sa dosta sunca, po mogućnosti da bude postavljena kao samostalno stablo, što i zaslužuje.
  2. Zemljište je potrebno pripremiti tako što bi prilikom sadnje dodali dovoljnu količinu humusa i nešto malo praškastog kreča i sporotopivog mineralnog đubriva. To će pomoći da se biljka bolje ukoreni, da započne kvalitetniji rast i razvoj.
  3. Tokom prve godine mladu biljku treba tokom zime zaštitiTokom leta biljku treba redovno zalivati, dok kasnije afrička lepotica neće imati potrebu za dodatnim zalivanjem.
  4. Orezivanje je samo po potrebi, u toku zime, i to pojedinih grana da bi se postigla forma samog drveta i oblik kišobrana ili nekog drugog željenog oblika.
  5. Nema opasnosti od značajnih biljnih oboljenja ili napada nekih insekata, pa je s toga veoma zahvalna. Omiljena je kod pčela i drugih insekata koji posećuju cvetove.

Razmnožavanje svilenog drveta

Napomena: može se gajiti i na balkonu u posudi, a postoji i sorta albicije bordo listova.

Exit mobile version