Grm koji za vreme svetanja oduzima dah…

Grm koji za vreme svetanja oduzima dah…

24 јуна, 2018 Off By coki

Želja svakog posvećenog vrtlara jeste da u svom vrtu ima biljku koja svojom lepotom u vreme cvetanja oduzima dah. Kombinovanjem različitih kultivara rododendrona mogu se postići bilo koji efekti sa bojama cvetova zbog toga što se cvet ove biljke javlja u skoro svim bojama.

Rododendron © Foto: Vladimir Milutinović

Zavisno od sorte rododendrona, cvetanje se može odvijati od aprila pa sve do avgustaCvetovi su krupni i prekrivaju kompletnu biljku, te se tako stiče utisak da gotovo i nema zeleni deo.

Rododendron na latinskom znači „ružino drvo“, a naziv je verovatno dobio upravo zbog veličine cvetova. Biljka je poreklom iz Azije, tokom istorije prenesena je širom sveta, i jedna je od najomiljenijih cvetnica. Odgovara joj umerena klima, sa blagim zimama i toplim vlažnim letima.

Najčešće je to zimzelen žbun ili omanje drvo, mada ima i dosta listopadnih sorti. Ovde spadaju i azaleje, cvetnice, najčešće korišćene kao saksijske biljke za enterijer. U kontinentalnom delu mogu biti napolju tokom leta, dok na primorju mogu tokom cele sezone. Nastavak na strani br. 2

Стране: 1 2 3 4 5