Žene sa imenom KATARINA su ČISTE i BEZGREŠNE a sa sobom nose SVETLOST!

Žene sa imenom KATARINA su ČISTE i BEZGREŠNE a sa sobom nose SVETLOST!

21 августа, 2019 Off By botanika

U prevodu grčke reči „katarza“ je značenje imena Katarina, „čistota“; „pročišćenje“; „spoznaja“.

Ako se uzme u obzir pak, da je ime Katarina poteklo od imena grčke boginje Hekate, onda ima i značenje „ona koja donosi smrt“; „smrtnica“; „grešnica“ ili „ bezbožnica“ i „veštica, vračara“.

U prevodu grčke reči „aikia“, a ako se uzme u obzir da vlastito ime Katarina potiče od ove reči, navodi se tumačenje tj značenje „mučenje“ ili „tortura“, pa bi se samo lično ime moglo razumeti kao „mučiteljka“; „žena koja je rođena da muči“; „ona koja torturiše druge“.

 

Zastupljenost imena Katarina u zemljama regiona

Prema statističkim podacima iz 2016. godine, a na listi od sto najtraženijih ženskih ličnih imena u Srbiji, vlastito ime Katarina se nalazi obično među prvih trideset ženskih imena i veoma varira po svojoj  „poziciji“ između 7. i 30. mesta na pomenutoj listi;

U Hrvatskoj je ime Katarina na listi od stotinu najpopularnijih imena za novorođene devojčice, a prema statističkim podacima iz prethodno navedene godine, „kotirano“ među prvih četrdeset, i po pravilu zauzima 31. mesto;

U Bosni i Hercegovini, ime Katarina se nalazi na listi od sto najtraženijih ženskih ličnih imena, ali zauzima po pravilu 90. ili 91. mesto, a prema podacima iz 2016. godine.

Pored pomenutih zemalja regiona, ime Katarina je veoma popularno i u Rusiji, Grčkoj, Ukrajini, Makedoniji, pa i u Francuskoj, Engleskoj, Španiji i SAD-u, bilo u svom originalnom obliku ili pak varijacijama koje su prilagođene jezičkom području pomenutih zemalja.

Izvedena imena, nadimci i varijacije ličnog ženskog imena Katarina 

Među najpopularnije varijacije ženskog imena Katarina, spadaju oblici koji se „pojavljuju“ u već pomenutim nekim drugim zemljama, a to su – Jekatarina; Ekaterina; Ekatarina; Jekaterin; Katja; Kaja; Ketrin; Ketlin; Kejtlin; Katrin; Katrina; Kata; Katalina; Katica; Katuška; Kaja; Klara.

Nadimci od imena Katarina su najčešće – Kaća; Keti; Katica; Kaja; Kale.
Drage nase Katarine, nadamo se da vam se dopao nas tekst i da sa ponosom nosite i iygovarate vase prelepo yensko ime.

Стране: 1 2