Danas je SVETI ILIJA – Strogo pazite da se ne ogrešite,a ovu namirnicu namirnicu obavezno jedite na ovaj praznik – da biste bili zdravi cele godine!

Danas je SVETI ILIJA – Strogo pazite da se ne ogrešite,a ovu namirnicu namirnicu obavezno jedite na ovaj praznik – da biste bili zdravi cele godine!

1 августа, 2019 Off By botanika

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ vazneo na nebo i vozi se vatrenim kočijama koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima…

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik.Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije. Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastanakom nove vere i novim Hristovim dolaskom.

Prema predanju, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Sveti Ilija je prisutan i u viziji svetog Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak na zemlju Hrista Spasitelja – novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet.  (nastavak na sledecoj strani broj 2)

Стране: 1 2 3 4