Žene sa imenom ALEKSANDRA su pune LjUBAVI i RAZUMEVANjA a sa sobom nose ISTINU!

Žene sa imenom ALEKSANDRA su pune LjUBAVI i RAZUMEVANjA a sa sobom nose ISTINU!

25 јула, 2019 Off By botanika

Drage nase Aleksandre, vi imate jedno prelepo i zvucno ime koje je jako popularno na nasim prostorima.
Žensko lično ime Aleksandra, predstavlja jedno od najstarijih i ujedno i najlepših imena koja su od pamtiveka davana novorođenim devojčicama, a nepobitna je činjenica da ime ni danas ne gubi značajnije na svojoj popularnosti kada je u pitanju izbor roditelja koje vlastito ime da daju svojim ćerkama.

Poreklo ženskog vlastitog imena Aleksandra 

Ime Aleksandra je kako se veruje, u helenskoj mitologiji bilo „ime od milošte“, žene vrhovnog božanstva Olimpa, Zevsa, a koja je poznata i kao Hera ili „zaštitnica ljudi i polubogova“, te i vrla osoba koja je bila puna razumevanja i ljubavi za svakog čoveka i za njegovu sudbinu.

Smatra se stoga, da je ime Aleksandra, ženska varijanta grčkog vlastitog imena „Aleksandros“, a koje je pak „složenica“ grčkih reči „alexo“ (zaštita; odbrana; štit) i reči „andros“ (osoba; čovek).

Tako bi u prevodu sa staro-grčkog jezika, ime značilo – „zaštitnik ljudi“ ili „onaj/ona koji/a sve ljude štiti“.

Šta znači ime Aleksandra? 

Kako je u tekstu već i navedeno, prevod složenice „alexandros“ sa grčkog jezika, znači „ona žena koja štiti druge“; „zaštitnica ljudi“; „velika milosnica i boginja koja je pravedna“; „osoba koja će svima pružiti podršku i pomoć u nevolji“; „ljudska dobrotvorka“; „čovečna osoba“; „žena koja će da brani ljude oko sebe“; „pravednica“; „borac za pravdu“..

 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Aleksandra u zemljama regiona 

Vlastito ime Aleksandra se u Srbiji, a to prema statističkim podacima iz protekle dve kalendarske godine (dakle iz 2016. i 2017. godine), na listi od sto najtraženijih imena za tek rođene devojčice, nalazi na 49. mestu, dok su čak neke varijacije ili pak hipokoristike ovog imena (kao Ana; Anja; Andrea; Aleksija) takođe na listi i mnogo su bolje „rangirane“; Nastavak na sledecoj strani.

Стране: 1 2