DANAS JE PETROVDAN: Ako želite sreću i blagostanje, striktno se držite ovih pravila. Jednu stvar nikako NE SMETE da URADITE

DANAS JE PETROVDAN: Ako želite sreću i blagostanje, striktno se držite ovih pravila. Jednu stvar nikako NE SMETE da URADITE

11 јула, 2019 Off By botanika

Srpska pravoslavna crkva i vernici 12. jula obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja.

Petrovdan se smatrao kalendarskom granicom u godini, kao jedan od ključnih datuma letnjeg ciklusa praznika, i često se povezuje s Ivanjdanom. Obeležava promene u prirodi koje donose sledeće godišnje doba i hladnije vreme.

Sveti apostol Petar je bio ribar koji je prvi izrazio svoju veru u Hrista i njegovo učenje, pripovedao je i stvorio neka od prvih uporišta nove vere. U narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) i da on ima ključeve od raja.

Sveti apostol Pavle je bio farisej, ali kada je upoznao Hristovo učenje, prihvatio ga je i postao jedan od njegovih najvećih propovednika i teologa. Obojicu je u Rimu pogubio car Neron. (nastavak na sledecoj strani broj 2)

Стране: 1 2 3