SUTRA JE IVANJDAN! Večeras žene treba da urade OVO jer je simbolika ovog običaja izuzetno JAKA!

SUTRA JE IVANJDAN! Večeras žene treba da urade OVO jer je simbolika ovog običaja izuzetno JAKA!

6 јула, 2019 Off By botanika

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra, sedmog jula, slave Ivanjdan, praznik kojim se rođenje svetog Jovana Krstitelja.

Pravoslavni vernici sutra slave Ivanjdan, kao spomen na proroka Jovana Preteču i Krstitelja, koji je najavio Hristov dolazak.

Jovan se naziva Krstiteljem, jer je u reci Jordan krstio Gospoda Isusa Hrista, kao i Pretečom, jer je najavljivao dolazak Hristov i pozivao ljude na pokajanje.

Crkva više insistira na pokajanju radi večnog života, ali narod se radije bavi ovozemaljsklim „životnim pitanjima“ – zdravlja, prijateljstva i, poslednje ali ne i zadnje – ljubavi.

Na dan ovog velikog sveca praktikuju se i različiti običaji. Jedan od njih je i pletenje venčića od poljskog bilja i cveća, kojim se kite kapije.

Venčići se čuvaju do narednog Ivanjdana, a bilje se koristi i u ishrani zbog blagotvornog uticaja.

Vencima od ivanjskog cveća pokazuje se da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke – sredine leta i da se time „ovenčala“.

 

U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre oko kojih se igralo i pevalo.

U Timočkoj krajini, čim svane Ivanjdan, ljudi odlaze na livadu i zarivaju glavu u rosnu travu da bi obezbedili dobro zdravlje tokom cele godine.

Ali „najpoštovaniji“ deo običaja upražnjavale su devojke, a možda to i danas čine. Nastavak na sledecoj strani

Стране: 1 2 3