DANAS SU CVETI: Obavezno uberite cvet i ako ovo uradite ispuniće vam se svaka želja!

DANAS SU CVETI: Obavezno uberite cvet i ako ovo uradite ispuniće vam se svaka želja!

20 априла, 2019 Off By ludarito

Potrebno je požuriti jer se veruje da onaj ko prvi stigne i ubere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje….

 

Cveti se slave u svim hrišćanskim zemljama, ali sa neznatnom razlikom u običajima. Ta tradicija naročito je razvijena u Srbiji gde se o ovom prazniku veoma vodilo računa.

 

Svi pravoslavni vernici danas proslavljaju veliki praznik Cveti, koji se uvek slavi dan posle Lazareve subote – Vrbice. Današnji dan simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Jerusalim.

 

Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim. Ovo znači da se ovaj praznik proslavlja u zavisnosti od toga kada je Uskrs jer se praznuje nedelju dana ranije. Ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedelju njegovog života……

 

 

Slave se u svim hrišćanskim zemljama, ali sa neznatnom razlikom u običajima. U znak sećanja na ljude koji su u Jerusalimu Isusa dočekali palminim grančicama i cvećem, kod nas je običaj da devojke i deca porane i odu da beru cveće i odatle naziv samog praznika.

 

Potrebno je požuriti jer se veruje da onaj ko prvi stigne i uzbere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje.Cveti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cveće. I vodite računa – svaki cvet ima svoju simboliku:

Uoči Cveti devojke i deca odlaze u polja i beru cveće. Najčešće se bere ovo cveće: ..NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

Стране: 1 2