Sutra slavimo PREPODOBNU MATI PARASKEVU-SVETA PETKU. Evo šta večeras obavezno morate uraditi!

Sutra slavimo PREPODOBNU MATI PARASKEVU-SVETA PETKU. Evo šta večeras obavezno morate uraditi!

26 октобра, 2018 Off By botanika

PREPODOBNA MATI PARASKEVA JE ZAŠTITNICA ŽENA I NAJVEĆA SRPSKA SVETICA.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave veliki praznik posvećen Svetoj Petki – Prepodobnoj mati Paraskevi, koja je bila zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih.

Sveta mati Paraskeva, u narodu poznata kao Sveta Petka, zaštitnica žena i siromašnih, ima poseban značaj za Srbe. Po predanju, srpskog je porekla, a njene mošti dugo su se nalazile u temeljima prestonog grada Despota Stefana, pa se svetica često naziva još i Sveta Petka Srpkinja i Sveta Petka Beogradska.

Mnoge porodice slave svetu Petku kao svoju krsnu slavu, a brojni srpski hramovi posvećeni su njenom imenu. Veliki broj ljudi joj se obraća molitvom za pomoć i spas u bolesti i u svim neprilikama koje snalaze čoveka u životu. Često se pored hrama posvećenog svetoj Petki ili u njegovoj neposrednoj blizini, nalazi izvor lekovite vode, koju vernici uzimaju sa strahopoštovanjem, sa verom i nadom da će im sveta Petka pomoći u svakoj nevolji.

Mnoge godine provela u postu i molitvi

Sveta Petka je živela krajem 10. i početkom 11. veka pre podele hrišćanstva.

Rođena je u Epivatu, kod Kalitrakije, u Maloj Aziji, a prema zapisima srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom je Srpkinja.

Po predanju, sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Predanje dalje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio u otadžbinu da širi veru Hristovu. ( NASTAVAK NA SLEDECOJ STRANI BROJ 2 )

Стране: 1 2 3