SUTRA je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija

SUTRA je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija

26 октобра, 2018 Off By botanika

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana i slavna svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih. Vernici joj se obraćaju za pomoć krozmolitvu, posebno na današnji dan, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Na periferiji  Beograda u Železniku, nalazi se čudotvorni izvor velike hrišćanske  svetiteljke Prepodobne mati Paraskeve – svete Petke.  Izvor se nalazi u prelepoj šumi koja na sve strane odiše Božanskim mirom i blagoslovom naše majke svete Petke.
Legenda kaže da je izvor  nastao kao izraz zahvalnosti oca,  zbog čudesnog izlečenja svoje bolesne kćeri. Nekada davno bas ovom trasom, vodio je put od Ostruznice do Beograda.  Bogati I ugledni ostružnički trgovac ovim putem često je svoju kćer, slepu od rođenja vodio kod lekara u prestonicu. Na jednom od takvih proputovanja, zastali su pored izvora malo da se okrepe, umiju i popiju malo hladne izvorske vode. Sledeće jutro , nakon buđenja kroz plač, devojčica  je uzviknula da vidi svetlost. Tu noć u snu trgovcu se javila  sveta Petka.
Kao znak zahvalnosti, na tom mestu  bogati trgovac je uredio izvor i postavio mermernu ikonu svete Petke.
Pošto ovaj praznik ženski praznik evo šta žene i devojke trebaju sutra ispoštovati… (NASTAVAK NA STRANI BROJ 2 )

Стране: 1 2