DANAS je Sveta Petka: Evo šta ne bi trebalo danas raditi. SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE!

DANAS je Sveta Petka: Evo šta ne bi trebalo danas raditi. SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE!

26 октобра, 2018 Off By ludarito

Prema nekim izvorima, Sveta Petka se nalazi na šestom mestu kao jedna od najvećih slava u Srbiji. Slavska trpeza na dan Svete Petke se ne sklanja do sutradan, a kada svi gosti odu, domaćica bi trebalo da okadi trpezu tri puta kako bi svetica posetila i blagosiljala njen dom.

Sveta Petka, istorijska ličnost svrstana u red svetih, smatra se jednom od najvećih misionarki hrišćanske vere i poštuje se u celom pravoslavnom svetu. Veruje se da se na njenom grobu dešavaju čuda, a da je voda koja se obično nalazi pored njenih hramova lekovita.
Rođena je u desetom veku. Kao mlada ostala je siroče,i u Carigradu se zamonašila.Pred kraj života je neprestano postila i molila se Bogu. Godine 1396. su mošti Svete Petke Paraskeve prenete u Crkvu Svete Petke na Kalemegdanu u Beogradu. Kasnije ih je sultan Sulejman drugi vratio u Carigrad. Sveta Petka se slavi na dan njezine smrti 27. oktobra. Brojni su svečarski domovi u Srbiji koji slave Svetu Petku, naročito u istočnoj Srbiji.

Poznato je da je kult svete Petke veoma razvijen u srpskom narodu. Mnoge naše porodice slave je kao krsnu slavu (po brojnosti svečara u Srbiji ova svetica zauzima peto mesto – iza svetog Nikole, svetog Jovana, svetog Đorđa i arhangela Mihaila), baš kao što su njenom imenu posvećeni i i brojni srpski hramovi u kojima joj se vernici obraćaju molitvom za pomoć i spas u bolesti i drugim životnim neprilikama. (NASTAVAK NA SLEDECOJ STRANI BROJ 2 )

Стране: 1 2 3 4