Usevi u dobrom stanju najavljuju dobru žetvu

Usevi u dobrom stanju najavljuju dobru žetvu

24 јуна, 2018 Off By coki

Neuobičajeno visoke temperature početkom ove kalendarske godine su srećom trajale kratko tako da nisu mogle da isprovociraju kretanje sokova kod prezimljujućih biljaka.


Pšenica - © Danijela Jovanović/Agromedia


Povišene temperature vazduha
 u dosadašnjem delu zime omogućile su da se i kasno posejani ozimi usevi dobro razviju i pripreme za eventualnu pojavu niskih temperatura. Izostanak jakihzimskih mrazeva odgovara usevima posejanim posle optimalnog roka.

Ako pšenica tokom razvoja nije izložena temperaturama od 0 do 10 stepeni u trajanju od najmanje 40 dana, neće moći dalje da se razvija i raste!

 

Setva pšenice u optimalnom roku i padavine, kojih je bilo sporadično u manjoj ili većoj meri, glavni su razlog za dobar razvoj ovog useva. Vlage u gotovo svim rejonima ima dovoljno u površinskom sloju, ali se još o potpunoj sigurnosti za razvoj pšenice do žetve ne može govoriti. Utvrđeno je da se usevi pšenice nalaze u fenofazi od razvijenog jednog do tri lista pa do početka bokorenja.

Više dnevne temperature nisu izazvale prekid mirovanja!

Prema izveštaju prognozno-agrometeorološke službe iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, decembar 2017. godine bio je znatno topliji u odnosu na višegodišnji prosek. Tokom decembra je zabeleženo više padavina nego što je uobičajeno, a najviše ih je bilo na jugoistoku Srbije, do 150 mm po metru kvadratnom.

Polje pšenice - © Danijela Jovanović/Agromedia

 

Nastavak na strani br. 2

Стране: 1 2