Sve o predivnom SVILRNOM DRVETU

Sve o predivnom SVILRNOM DRVETU

24 јуна, 2018 Off By coki
  1. Listovi su duplo perasti, dugi po 30cm sa perima duž obe strane koja na sebi nose na stotine sitnih listova, ne većih od 1 cm. Nežni su, zelenkasto-plave boje.
  2. Cvetovi su crveno-rozikaste glavice, velike svega 5 do 8 cm, smeštene u cvasti na vrhovima grana. Cvet je skup preraslih prašnika koji se smenjuju tokom perioda cvetanja. Odatle trajnost cvetova, koja može biti i tokom 2 letnja meseca.

 

Gajenje svilenog drveta

  • Gajenje svilenog drveta nije neka nauka. Ako se odlučite da u svom vrtu imate ovako nešto, svakako da treba obratiti pažnju na nekoliko bitnih aspekata:
  1. Svetlost je presudna, pa s toga predvidite joj mesto sa dosta sunca, po mogućnosti da bude postavljena kao samostalno stablo, što i zaslužuje.
  2. Zemljište je potrebno pripremiti tako što bi prilikom sadnje dodali dovoljnu količinu humusa i nešto malo praškastog kreča i sporotopivog mineralnog đubriva. To će pomoći da se biljka bolje ukoreni, da započne kvalitetniji rast i razvoj.
  3. Tokom prve godine mladu biljku treba tokom zime zaštitiTokom leta biljku treba redovno zalivati, dok kasnije afrička lepotica neće imati potrebu za dodatnim zalivanjem.
  4. Orezivanje je samo po potrebi, u toku zime, i to pojedinih grana da bi se postigla forma samog drveta i oblik kišobrana ili nekog drugog željenog oblika.
  5. Nema opasnosti od značajnih biljnih oboljenja ili napada nekih insekata, pa je s toga veoma zahvalna. Omiljena je kod pčela i drugih insekata koji posećuju cvetove.

Razmnožavanje svilenog drveta

  • Razmnožavanje albicije se može obaviti semenom. Biljka svake godine obilno urodi mahunama, sa puno semena. Seme je braon boje, svega pola centimetra veliko. Potrebno ga je ostaviti u hladnoj vodi nekoliko dana, a zatim u novembru zasejati napolju u povećoj posudi sa peskom. Tada će klijati svega jedan deo biljaka. U proleće seme se može pripremiti tako što se grickalicom može odseći samo deo semenke, te takvo seme klija već nakon desetak dana.

Napomena: može se gajiti i na balkonu u posudi, a postoji i sorta albicije bordo listova.

Стране: 1 2