Sve o predivnom SVILRNOM DRVETU

  1. Listovi su duplo perasti, dugi po 30cm sa perima duž obe strane koja na sebi nose na stotine sitnih listova, ne većih od 1 cm. Nežni su, zelenkasto-plave boje.
  2. Cvetovi su crveno-rozikaste glavice, velike svega 5 do 8 cm, smeštene u cvasti na vrhovima grana. Cvet je skup preraslih prašnika koji se smenjuju tokom perioda cvetanja. Odatle trajnost cvetova, koja može biti i tokom 2 letnja meseca.

 

Gajenje svilenog drveta

  • Gajenje svilenog drveta nije neka nauka. Ako se odlučite da u svom vrtu imate ovako nešto, svakako da treba obratiti pažnju na nekoliko bitnih aspekata:
  1. Svetlost je presudna, pa s toga predvidite joj mesto sa dosta sunca, po mogućnosti da bude postavljena kao samostalno stablo, što i zaslužuje.
  2. Zemljište je potrebno pripremiti tako što bi prilikom sadnje dodali dovoljnu količinu humusa i nešto malo praškastog kreča i sporotopivog mineralnog đubriva. To će pomoći da se biljka bolje ukoreni, da započne kvalitetniji rast i razvoj.
  3. Tokom prve godine mladu biljku treba tokom zime zaštitiTokom leta biljku treba redovno zalivati, dok kasnije afrička lepotica neće imati potrebu za dodatnim zalivanjem.
  4. Orezivanje je samo po potrebi, u toku zime, i to pojedinih grana da bi se postigla forma samog drveta i oblik kišobrana ili nekog drugog željenog oblika.
  5. Nema opasnosti od značajnih biljnih oboljenja ili napada nekih insekata, pa je s toga veoma zahvalna. Omiljena je kod pčela i drugih insekata koji posećuju cvetove.

Razmnožavanje svilenog drveta

  • Razmnožavanje albicije se može obaviti semenom. Biljka svake godine obilno urodi mahunama, sa puno semena. Seme je braon boje, svega pola centimetra veliko. Potrebno ga je ostaviti u hladnoj vodi nekoliko dana, a zatim u novembru zasejati napolju u povećoj posudi sa peskom. Tada će klijati svega jedan deo biljaka. U proleće seme se može pripremiti tako što se grickalicom može odseći samo deo semenke, te takvo seme klija već nakon desetak dana.

Napomena: može se gajiti i na balkonu u posudi, a postoji i sorta albicije bordo listova.