Sobne biljke koje podnose i zanemarivanje

Sobne biljke koje podnose i zanemarivanje

24 јуна, 2018 Off By coki

3. Božićni kaktus – „Ne diraj me“ (Epiphyllum truncatum)

Ovo je jedna od omiljenijih biljaka zbog zanimljivih cvetova koji se javljaju na krajevima padajućih zelenih grana. Kako spada u neku vrstu kaktusa, ova cvetnica akumulira vodu u svom razgranatom stablu, pa otuda njena izdržljivost i visoki prag tolerancije na zanemarivanje. Ovo je definitivno biljka koje se poslednje setim (znam da nije za pohvalu), ali činjenica je da može bez vode izdržati i tri-četiri nedelje!
Božični kaktus - © Foto: Ana Blagojević

Jedino što je kod nje bitno je ono što joj i sam naziv kaže, a to je da se ni pod razno ne pomeraCveta u toku zime, od decembra do ranog proleća, ali ukoliko je premeštate sa jednog mesta na drugo, ona prosto te godine neće cvetati. Takođe ne trpi visoke ni preniske temperature, pa i to može biti razlog.
Božični kaktusi - © Foto: Ana Blagojević

Svoje biljke sam stavila blizu prozora jer vole svetlo, a dalje od grejnog tela zato što se pri većoj temperaturi stablo povija i vene. Pre nego što sam ih u oktobru unela,orezala sam, tj. skinula predugačke grane i od njih napravila nove biljčice. Tako sam direktnim stavljanjem reznica u saksije dobila nove sadnice, ali sam i stare biljke učinila estetski boljim, sređenijim, a pre svega sam ih podmladila, što je takođe jedan od uticajnih faktora na cvetanje. Ova biljka pre i posle cvetanja prelazi u totalno mirovanje. Tokom zime ne treba je ni prihranjivati.

Moja bašta pre i posle

4. Liander (Nerium oleander)

Ova biljka preko leta traži malo više pažnje, ali tokom zimskog – sobnog perioda, slična je spatifilumu i klorofitumu. Liander, dakle, podnosi niske temperaturne oscilacije i do -5ºC. Zbog toga ova biljka mi stoji u predsoblju gde nije hladno kao napolju, ali ni toplo kao u sobi u kojoj je božićno drvo.

Lianderi vole svetlost, baš kao i božićno drvo, ali ne zavise od njega u toku zimskog mirovanja.

Što se tiče zalivanja i prihranjivanja, koliko je leti zahtevna po tom pitanju, toliko zimi uopšte ne morate da brinete o njoj. Ne samo da podnosi duži vremenski period bez vode, već i ako vam se slučajno omakne i saksiju prepunite vodom, lianderu apsolutno ništa neće biti. Tokom zime takođe nije neophodna prihrana, čak se savetuje da se obustavi.
Liander - © Foto: Ana Blagojević

Još jedna zanimljivost je da za razliku od većine biljaka koje se obično polivaju odstajalom vodom iz flaša, liander voli, čak i preferira, svežu i tvrdu vodu sa česme. U njoj ima više krečnjaka koji je njemu potreban. Leanderi vole svetlost, baš kao i božićno drvo, ali ne zavise od njega u toku zimskog mirovanja.

Pored ovih ima još dosta biljaka koje podnose nemarnost, a neke od njih su: sukulente, fikus, filadendron, sanseverija, sobni bambus, zlatni puzavac, fitonija, i dr.

Стране: 1 2