Koliko je teško živeti od proizvodnje mleka

Koliko je teško živeti od proizvodnje mleka

24 јуна, 2018 Off By coki

Reprodukcija, ishrana životinja, metabolizam, obrada papaka, pravilne procedure muže, profilakse, kao i  pravilna dezinfekcija objekata samo su neki od parametara koji se moraju združeno posmatrati ako farmeri žele da žive od mlečnog govedarstva, upozoravaju veterinari.

Krave - © Agromedia

„Ne možemo imati reproduktivno dobre krave ako imamo lošu ishranu. Takođe, ne možemo imati dobru ishranu i dobre krave ako životinje imaju problem sa ishranom. Nama je ideja da kroz zaokružen ceo ciklus proizvodnje pokušamo da farmerima obezbedimo limit mlečnosti koji je potreban da bi on bio održiv“, objašnjava Bojan Blond, specijalista veterinarske medicine i  predsednik Udruženja veterinara velike prakse Srbije.

„Prema informacijama kojima raspolažem, prosek mleka po kravi na farmama južno od Dunava i Save je ispod 8 litara, a sa tim prosekom farmer ne može biti konkurentan. U Vojvodini je situacija malo bolja – negde oko 18 litara. Smatra se da je proizvodnja isplativa tek sa prosekom od 22 litre. Mi, znači, moramo da utrostručimo proizvodnju da bismo bili konkurentni“, rekao je Blond na predavanju „Održiva stočarska proizvodnja danas“, koje je nedavno održano u Valjevu. Ovo predavanje održano je s ciljem da se ukaže proizvođačima da jedino praćenje svih relevatnih parametara može dovesti do održivog stočarstva i samim tim zaustavljanja trenda opadanja broja životinja.

Da ostvaruje prosečnu proizvodnju mleka, koja se smatra rentabilnom, može se pohvaliti Aleksandar Žujović iz lajkovačkog sela Vračević. Mlečnim govedarstvom je počeo da se bavi 2008. godine. Na farmi ima 40 grla, što muznih krava, što ostalih kategorija goveda, a trenutni mlečni prosek prelazi 30 litara.

 Aleksandar Žujović - © Dejan Davidović/Agromedia

 

Nastavak na strani br. 2

Стране: 1 2