Kako odabrati drvo za savršeni vrt

Kako odabrati drvo za savršeni vrt

24 јуна, 2018 Off By coki

Breza - © Pixabay

Japanska trešnja koja je svakako drvo izrazite lepote kada je u cvetanju. Mada kora kod ove vrste, je tokom mladosti i vremenom kako biljka raste fino naprsla poprečni u trakama, bakarne boje, sa smeđim tufnama, uvek sjajna, glatka. Drvo ne raste veliko, pogodno za manji vrt.

Bukva, pa i Grab, imaju finu ravnu sivu koru. Glatka struktura, bez prevoja ili prekida, nekada sa belim šarama poput lišaja. Biljke za vlažnije pozicije, zahvalne za gajenje, od prirode rastu u našim krajevima.

 

Hrast ima naboranu i izbrazdanu, tamno smedju koru, jako ispucalu, i po nekoliko centimetara duboke pukotine. Karakteristična za šumsko drvo. Svakako da zaslužuje pažnju i ističe godine i vreme koje prolazi.

Sa opadanjem lišća tokom jeseni, govori nam da je sezona radova u vrtu pri kraju, ali, svakako da posla uvek ima. Prilika je da se tokom lepih jesenjih dana, posadi nova bilka u vrtu. To se naravno odnosi na sve biljke, a pogotovo za velike sadnice, kakve su kod drvenastih biljaka. Naravno biljku možete zasaditi i u proleće. Sadnica drveta, je po pravilu veća biljka, nekada i 3 do 5 m visoka, čiji busen sa korenovim sistemom može bit ii do 1m u prečniku. Ni sa tako velikim busenom, koren nije kompletan, pa je jesenja sadnja najpovoljnija, da bi se koren prilagodio, započeo razvoj i omogućilo sigurno primanje biljke, do početka prolećne sezone.

Стране: 1 2