Kako gajiti ruže na balkonu i u sobi…

Kako gajiti ruže na balkonu i u sobi…

24 јуна, 2018 Off By coki

Ruže - © Agromedia

Ako je balkon okrenut prema severu na njemu se ne mogu uspšeno gajiti ruže. Ukoliko je okrenut prema drugim stranama sveta to će im omogućiti dovoljno sunca za uspešan rast. Krajem oktobra ili u novembru mesecu pokrivaju se sudovi u kojima se nalaze ruže najpre rastresitim materijalom (suvim tresetom, zgužvanom novinskom hartijom i slično).

Oko samih izbojaka potrebno je uvezati ruže kanapom ili žicom da ih vetar ne odnese. Sve do sredine marta ruže ostaju ovako zaštićene, a onda se odstranjuje izolacioni materijal i ruže se orezuju ih kako smo već i opisali. Počinje se sa merama uzgoja zalivanjem, prihranjivanjem, zaštitom.

Kako gajiti ruže u sobi

Za gajenje sobnih ruža najpogodnije su one koje su proizvedene u kontejnerima. Sa forsiranjem cvetanja može se početi već u decembru. Za smeštaj saksija u sobi treba odabrati što svetlije mesto sa južne, istočne ili zapadne strane. Pre nego što ruže unesete u sobu za forsiranje (gajenje za cvetanje u zimu). Saksiju li kontejner držali smo ukopane u zemlju ili leju do gornje ivice, a ako je bila na balkonu u sanduku sa tresetom. Najpre se izbojci orežu od 3-7 okaca, a zagrevanje prostorije treba da bude postepeno 18-22stepena, odnosno sobna temperatura.

Ruže - © Agromedia

Pravilna nega ruža

Nega ruža podrazumeva zalivanje,prihranjivanje i zaštitu od lisnih vašiju, pauka, grinja tripsa, gljivičnih bolesti isto kao i u slobodnom uzgoju. Ruže se u sobnim uslovima ne mogu držati preko cele godine, jer bi tako izgubile svoju vitalnost i prestale da se razvijaju. Zbog toga ih treba već od juna meseca izneti iz sobe u vrt ili na balkon, zajedno sa loncem ukopati u zemlju ili sanduk sa tresetom i tu gajiti do jeseni. Tada se one oporave i sledeće zime su ponovo sposobne za cvetanje u sobnim uslovima.

Стране: 1 2